Datum plaatsing: 28 maart 2018

Unieke voorstelling jubilerend ‘Tussen de Schuifdeuren’


Unieke voorstelling jubilerend ‘Tussen de Schuifdeuren’


Lith (Oss): Om het 25-jarig bestaan te vieren komt toneelvereniging Tussen de Schuifdeuren uit Maren-Kessel met een wel heel bijzondere voorstelling. Jong én oud komt voor de gelegenheid samen, om een uniek stuk op de planken te leggen. “Dit is een feestje voor mij”, vertelt regisseuse Eveline Bloks enthousiast. “Echt een unieke ervaring.”

door Mark van der Donk

In 1993 was het de vrouwenvereniging van Maren-Kessel waaruit de toneelclub ontstond. “Karin Heyl was er toen al bij”, weet Bloks. “En ook Angel van Oss en Jan van der Doelen maken al heel lang deel uit van de groep.” Zelf is de 31-jarige regisseuse ook al weer ruim tien jaar betrokken bij Tussen de Schuifdeuren. “Toen ik in mijn vierde jaar van de theateropleiding zat, kwam ik in mijn zoektocht naar een stageplek uit in het dorp waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Ik woon nu in Lith, maar ben in Maren-Kessel opgegroeid. Opvallend genoeg had ik nog nooit een voorstelling van Tussen de Schuifdeuren gezien.”
Dat veranderde snel, want Bloks ging met veel enthousiasme aan de slag en is nooit meer vertrokken. “Het is gewoon een hele fijne vereniging, waarbij een groep van 18 personen alles zelf doet. Ze spelen, souffleren, grimeren, het decor wordt zelf gebouwd. Zelfs het ophangen en bedienen van de belichting is in eigen beheer. We zijn heel zelfvoorzienend.”

Jeugdtak
Drie jaar geleden werd een jeugdafdeling geopend, die nog steeds in volle bloei staat. “Dat is ontstaan doordat een paar kinderen van onze spelers in de pauze van de repetities de volwassenen naspeelden. Toen zeiden we tegen elkaar: daar moeten we eigenlijk iets mee doen. Op school meldden vriendjes en vriendinnetjes zich na een oproep massaal aan. De groep begon nóg groter, maar bestaat momenteel uit twintig kinderen. We repeteren iedere vrijdagmiddag, meteen na de basisschool. Ze krijgen een glaasje ranja en een koekje, kunnen zich even uitleven en dan gaan we spelen.”
Op woensdagavond is gemeenschapshuis De Nolder al een kwart eeuw het decor voor de repetities voor de volwassen tak. “En, om de week, op zondagochtend repeteren we met z’n allen voor onze jubileumvoorstelling”, zegt Bloks. “Op 7, 8, 14 en 15 april spelen we namelijk met de volwassenen én de kinderen ‘Door dik & dun’, een verhaal over de familie Trom. Die woont in een dorp waar gezelligheid en eten het belangrijkst is, maar verhuist naar Dunhoven, waar het tegenovergestelde het geval is. Dat is best lastig voor een familie die er een restaurant wil beginnen. Het zorgt voor de nodige confrontaties en hilarische situaties, maar ze vinden uiteindelijk een balans. Hoe, dat moeten geïnteresseerden zelf maar komen bekijken.”

Filmscript
De voorstelling is gebaseerd op de film ‘Dik Trom’. “We hebben toestemming gevraagd aan de pro-ducer en kregen het filmscript toegestuurd. Dat hebben we flink aangepast, zodat alle spelers vol-doende aan bod komen.” Gevraagd naar de mooiste productie van alle jaren, twijfelt Bloks geen moment: “Dat wordt onze jubileumvoorstelling. Dit is echt iets unieks, het meest bijzondere stuk dat we in alle jaren dat ik erbij betrokken ben hebben gemaakt. Het moet zich natuurlijk nog bewij-zen, maar voor mij is het echt een feestje. Een unieke ervaring gaat dit worden.”
Dat geldt ook zeker voor een aantal spelers, die dankzij de combinatie tussen jong en oud met fa-milieleden samen gaan spelen. “Karin Heyl doet dat normaal gesproken al met haar dochter Chantal Verlouw, maar nu doen kleinkinderen Jop en Cas ook mee, waardoor er drie generaties op het toneel verschijnen. Hanneke en Roel Thissen zijn ook moeder en zoon en Tineke Sleutjes gaat optreden met kleindochter Liz. En dan hebben we ook nog Jan van der Doelen, onze oudste en misschien wel de meest opvallende speler. Het lukt hem de laatste jaren wat minder goed om de teksten te onthouden en hij nam daarom vorig jaar een break. Maar toen hij hoorde dat we samen met de jeugdafdeling - waarin zijn kleinkinderen actief zijn - een voorstelling gingen doen, wilde hij er graag weer bij zijn. Jan speelt Pa Trom en heeft dus een vrij belangrijke rol. Hij heeft een groot improvisatievermogen, geweldig om mee te werken. Toen er eens een kast in het decor stond te wankelen, liep Jan - die toevallig een klusjesman speelde - doodleuk het podium op, om het probleem al improviserend ter plekke op te lossen.”

Andersom
Omdat Tussen de Schuifdeuren dit jaar 25 jaar bestaat, zijn de twee afdelingen samengevoegd en brengt jong én oud gezamenlijk een productie op de planken. “Omdat letterlijk iedereen meespeelt, hebben we dit keer toch iemand voor de geluidstechniek moeten inhuren”, lacht Bloks. “We komen simpelweg handjes tekort.” Aan speelruimte is, voor zo’n grote groep, op het podium ook een gebrek, maar dat is door de toneelvereniging zeer creatief opgelost. “We laten we nog niet teveel over los, maar we spelen deze uitvoering andersom”, eindigt de regisseuse mysterieus.

Kaartjes voor de voorstellingen zijn te reserveren via www.tussendeschuifdeuren-marenkessel.nl.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27556