Datum plaatsing: 31 maart 2018

Berghem is weer klaar voor Tomocon-invasie


Berghem is weer klaar voor Tomocon-invasie


Berghem (Oss): Over een week vindt al voor de vijfde keer in successie het inmiddels bekende Tomocon-weekend plaats in de Berchplaets. Ook dit keer zal het evenement weer voor een invasie aan verklede tieners zorgen die uit alle windstreken naar Berghem komen. Het dorp kijkt er al niet eens meer van op, maar u zal u toch vast en zeker wel eens afvragen wat er nou toch precies allemaal gebeurt tijdens zo’n Tomocon? Wij spraken met organisator Mark Hendriks, zelf ook afkomstig uit Berghem, over het hoe en waarom achter het fenomeen.

door Mark van der Donk

Iedereen in Berghem weet inmiddels wel ongeveer wat er eens per jaar staat te gebeuren in de Berchplaets. Al vier keer eerder liet stichting Tomo het gemeenschapshuis uit zijn voegen barsten met een dag over de Japanse cultuur en alles wat daar mee te maken heeft. “We organiseren een samenkomst voor jongeren die geďnteresseerd zijn in Japanse pop- en tekenfilmfiguren”, vat Hendriks de happening kort samen. “Ze komen ook allemaal verkleed als hun favoriete figuur, dus het is een bont gezelschap. Maar verwar ons zeker niet met carnaval. Tomocon is alcoholvrij en gericht op cultuur, rust en ontmoeten.”
Het overgrote deel van de bezoekers is onder de 18 jaar, vertelt Hendriks - een van de drijvende krachten achter het weekend - verder. “Het is een hele grote groep die hier in geďnteresseerd is. Ze komen niet alleen Nederland, maar ook uit België, Duitsland en Frankrijk. De meesten komen uit de regio’s groot-Utrecht en groot-Amsterdam, maar er komt ook een heel gezelschap uit de buurt van Antwerpen. Het doel is het showen van je outfit. ‘Kijk eens hoe goed ik lijk op mijn favoriete tekenfilm-/stripfiguur.’ Ze besteden vaak maanden werk aan het maken van de kostuums.”

Samen met zijn jeugdvrienden Dave Martens en Wilbert Pittens organiseert Hendriks “onder ons eigen label” jaarlijks acht van dit soort evenementen. “Berghem is de kleinste van allemaal. In twee dagen kunnen we ‘slechts’ 1.600 bezoekers verwelkomen. Maar we laten deze zeker niet vallen, want ik kan de locatie vanaf mijn eigen balkon zien”, zegt de leraar op het speciaal onderwijs. “Ik ken Wilbert en Dave al vanaf de brugklas. Twintig jaar geleden begonnen we samen op De Bongerd en Wilbert woont, net als ik, ook nog steeds in Berghem. Inmiddels runnen we samen de stichting en organiseren we van daaruit dit soort evenementen. Gewoon naast onze normale werkzaamheden. Mijn telefoon staat regelmatig roodgloeiend en ik ben nog maar acht weekenden per jaar vrij. We organiseren ook activiteiten, entertainment en programmaonderdelen voor andere soortgelijke evenementen in Nederland en België, zoals Made in Asia, Firstlook en Dutch Comic Con.”

Samen doen
De drie schoolvrienden laten met hun organisatie-skills inmiddels vele duizenden Japan-lovers genieten van hun passie. “Tijdens de Tomocon’s laten we ze vooral samen komen, samen doen. Het is een dag vol gezelligheid, samen met mensen met dezelfde hobby. We organiseren bijvoorbeeld workshops, hoe je van piepschuim het beste een zwaard kunt maken. Of hoe je op je eigen huid wonden na kunt maken. Verder zijn er vooral heel veel lezingen. Over de Japanse cultuur en historie, maar ook over verschillende animatiestijlen. Natuurlijk wordt er ook gegamed en de bezoekers doen ook ‘ouderwetse’ Japanse kaartspellen met elkaar. En er is daarnaast een grote markt, waar onder meer beeldjes van bekende stripfiguren aangeschaft kunnen worden. Er staan ook diverse springkussens op ons terrein. Niet om op te springen, maar lekker in te hangen. Het is een dag van zien en gezien worden. En kennismaken met nieuwe vrienden. Tomo betekent Tomodachi, het Japanse woord voor vriend. Con komt van conventie, bijeenkomst.”

Bijzonder feestje
Op zaterdag 7 en zondag 8 april strijken de Tomocon-fans weer neer in en bij de Berchplaets. “Het is alweer de vijfde editie in Berghem en ons twintigste evenement in totaal. Alle edities van Tomocon zijn tot nu toe uitverkocht geweest. We verwachten dat dat bij ons extra feestelijke eerste lustrum ook weer het geval zal zijn. We hebben daarom ook speciale activiteiten bedacht. Op zaterdag zal een band, die we uit Japan laten overkomen, optreden en op zondag vieren we op uitbundige wijze onze verjaardag. Op z’n Japans, uiteraard. Ik licht nog geen tipje van de sluier, maar kan wel vertellen dat het een heel bijzonder feestje gaat worden.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26324