Datum plaatsing: 23 maart 2018

Verhuizing Van Munster blijkt lastige klusHeesch (Bernheze): Al sinds jaar en dag is Van Munster Recyclers gevestigd aan de Zoggelsestraat. Als het aan het Heesche familiebedrijf ligt, verlaat men die locatie voor een nieuwe plek op een industrieterrein. Een verhuizing naar Vorstengrafdonk leek in de maak, maar de gemeente zette een streep door de plannen. “Ze kwamen zelf met het voorstel, maar zijn inmiddels volledig van standpunt veranderd.”

door Mark van der Donk

In 1965 streek Van Munster (begonnen in 1937, op de plek waar nu Scapino zit) neer aan de Zoggelsestraat. Sinds die tijd is de verwerker van oud papier en andere materialen flink gegroeid. “Onze ouders begonnen op 2.500 vierkante meter, maar in de loop der jaren werd regelmatig het perceel van een buurman erbij betrokken en werd het beetje bij beetje uitgebreid”, vertelt directeur Harold van Munster. “Inmiddels beslaat ons terrein 22.000 vierkante meter en dat is eigenlijk nóg te klein. Het is simpelweg te druk. Er gaan dagelijks 20 tot 24 eenheden het terrein op en af, wat betekent dat er iedere dag 200 tot 300 voertuigen door de straat rijden.”
Het is dag-in, dag-uit een komen en gaan van vrachtverkeer, dat dwars door woonstraten moet rijden om de eindbestemming te bereiken. Eigenlijk hoort een dergelijke bedrijf niet midden in een woonwijk te staan, geeft Van Munster grif toe. “Gelukkig is er door de buurtbewoners veel begrip voor onze situatie. Het aantal klachten per jaar is op een hand te tellen. Het ongemak willen we ook zoveel mogelijk beperken. We wonen er immers zelf ook tegenaan. Maar er is momenteel een wisseling van de wacht gaande. Er komen jonge gezinnen in onze buurt wonen. Die zijn niet opgegroeid naast ons bedrijf en denken er dus wat anders over. Dat vinden wij ook helemaal begrijpelijk en logisch. Het zou daarom niet alleen goed zijn voor ons bedrijf, maar ook voor de buurt als wij hier zouden kunnen vertrekken. Wij naar een mooier, nieuwer en vooral ruimer perceel en de wijkbewoners de woonrust die ze verdienen.”

Voorstel
Al sinds het begin van het millennium houdt Van Munster de ontwikkelingen met betrekking tot industrieterrein Vorstengrafdonk nauwlettend in de gaten. “We hebben eerder laten doorschemeren open te staan voor een verhuizing, maar dat werd toen afgewezen. In februari kwamen de gemeenten Oss en Bernheze echter zelf met het voorstel om naar Vorstengrafdonk te verkassen. Daar hadden wij wel oren naar.” De gemeente Bernheze zou de mogelijkheden voor herontwikkeling van de huidige locatie gaan onderzoeken, maar twee jaar later blijkt het plan - tot grote teleurstelling van Van Munster - helemaal van de baan. “Ze hebben ons gemeld dat het economisch niet haalbaar is om hier huizen te bouwen. Maar wij willen ook helemaal geen projectontwikkelaar spelen. Wij willen gewoon een goede marktconforme prijs ontvangen voor onze grond, zodat we kunnen verhuizen naar een nieuwe plek. Het gaat ons puur om de verhuizing.”
De plannen waren eigenlijk al eerder vastgelopen, maakt Van Munster duidelijk. “Begin 2017 was de medewerking van de gemeente ineens verdwenen.” Hij heeft wel een idee waarom: “Zeventig procent van Vorstengrafdonk moest van de provincie vol zitten, voordat het nieuwe industrieterrein in Heesch-West er mocht komen. Toen die restrictie werd geschrapt, was onze verhuizing blijkbaar niet meer nodig. De gemeente was plotsklaps volledig van standpunt veranderd.”

Tijd en geduld
Het ziet er dus naar uit dat er nog wel wat jaren bij gaan komen, bij de 53 die van Munster inmiddels al gevestigd is aan de Zoggelsestraat. Om de groeiambitie te realiseren, blijft het bedrijf wel in gesprek met alle betrokken. “Maar dat vergt tijd en geduld”, zegt van Munster tot slot. “Zeker nu de eerder veronderstelde intentie van gemeente Bernheze anders uitpakt. Wellicht kunnen we op termijn verhuizen naar Heesch-West, maar die plannen zijn nog heel onzeker. Voor 2021 verwacht ik niet dat daar de eerste schop de grond in gaat. Het kan nog wel even duren. Het heeft immers ook zeventien jaar geduurd voordat Vorstengrafdonk er kwam.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

overheid nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13429