Datum plaatsing: 14 april 2018

MHC Rosmalen viert gouden jubileum met Pinksteren


MHC Rosmalen viert gouden jubileum met Pinksteren


Rosmalen ('s Hertogenbosch): MHC Rosmalen bestaat dit jaar vijftig jaar. De hockeyclub viert dit jubileum tijdens het Pinksterweekend met haar leden, oud-leden, vrijwilligers, sponsoren, ouders en andere betrokkenen. Alle activiteiten, waaronder een reünie op zondag, passen bij deze familieclub met gezonde ambitie.

Zomaar een dag in 1967. In de buurt van de kruising Churchilllaan en Rector Zwijsenlaan in Rosmalen komen Diny van den Dungen en Moor Huigens elkaar tegen. Van den Dungen hockeyde altijd bij HC Den Bosch, Huigens speelt dan nog bij het Vughtse MOP. De vrouwen raken met elkaar in gesprek omdat een van hen een stick in de hand heeft. Ze komen al pratend op het idee dat een hockeyclub in Rosmalen niet misstaat.
Ze leggen hun plan voor aan het gemeentebestuur van Rosmalen en vinden in burgemeester Molenaar een bondgenoot. Om de benodigde vijftig leden te werven, bellen de initiatiefneemsters persoonlijk bij diverse mensen aan. Ook plaatsen ze een advertentie in de lokale krant. Op 31 januari 1968 is de oprichting een feit en start de hockeyclub Rosmalen met een sintelveld bij voetbalclub OJC op De Hoef. Een familieclub die gezelligheid en gezond presteren wil combineren is geboren.

Zwervend bestaan
De club leidt de eerste tien jaar een zwervend bestaan. Al in 1970 verhuist de snelgroeiende vereniging naar het toenmalige Vier Lindenbos aan de Oude Baan, waar nu de Tielekeshoeven is. Daar realiseert de club drie velden en ook een eerste clubhuis. Dit houten gebouw brandt na vier maanden af en de club moet zijn onderkomen herbouwen. Vijf jaar later mag de vereniging alweer op zoek naar een andere thuishaven. De gemeente wil de wijk Sparrenburg ontwikkelen en dat betekent dat MHC Rosmalen eind 1975 tijdelijk vertrekt naar Coudewater. Op de plaats waar nu Golfclub Rosmalen actief is, verblijft de club langer dan verwacht. Na jaren van onzekerheid keurt de Raad van State het bestemmingsplan Maliskamp goed en vanaf 1981 is de hockeyvereniging gevestigd op de huidige locatie aan de Jos de Letterlaan.

Landskampioen
Vanaf dat moment beleeft de club een periode met sportieve successen. In 1985 levert de vereniging in een seizoen tien kampioenteams. Een jaar later slaagt meisjes B1 erin om onder leiding van Theo Baten landskampioen in de zaal te worden. Het team blijkt de voedingsbodem te zijn voor een sterk dames 1 team dat vanaf 1990 enkele seizoenen met bijna uitsluitend Rosmalense speelsters uitkomt in de Overgangsklasse, het een na hoogste niveau van ons land. Het zijn de jaren dat het hockey op gras plaats moet maken voor het spelen op kunstgras.
Groei
Na een periode van groei telt MHC Rosmalen nu bijna 1.500 leden. De club maakt gebruik van vier velden, waaronder twee watervelden en een nieuw clubhuis. Ook sportief maakt de club een sterke periode door. Heren 1 speelt na een periode van afwezigheid alweer twee jaar in de Eerste Klasse. Dames 1 speelt bovenaan mee in de Tweede Klasse en heeft uitzicht op promotie. Ook de jeugdteams van Rosmalen spreken een woordje mee. Zowel Meisjes A1 als Jongens B1 komen uit op het een na hoogste niveau van ons land.

Verjaardag
Op 31 januari van dit jaar bestond de club officieel 50 jaar. “Dat hebben we op de verjaardag zelf gevierd met een speciaal diner in ons clubhuis voor alle ereleden en leden van verdienste die nog in leven zijn”, vertelt voorzitter Mark Brants. Met Pinksteren gaat de club het jubileum uitvoerig vieren legt Brants uit. “De maand mei leek ons meer geschikt om met veel mensen een feestje op ons complex te bouwen. Dat willen we doen in de traditie van onze familieclub: dus met alle mensen die nu bij de club spelen of dat in het verleden gedaan hebben.” Op zaterdag staat het programma in het teken van de jeugd en junioren. Op zondag zijn de senioren, de veteranen, de sponsoren, ouders en de oud-leden aan de beurt. “We hopen zoveel mogelijk oud-leden te bereiken. Het zou geweldig zijn als die massaal naar ons jubileumfeest komen en hun teamgenoten van toen meenemen. Hoe mooi is het om je vrienden van vroeger weer te ontmoeten op de club die in jouw leven een belangrijke rol heeft gespeeld. We weten nu al dat teams van toen bezig zijn om in zo compleet mogelijke samenstelling aanwezig te zijn. Hoe meer hoe beter.” Een bewijs voor die sociale betekenis van de club is ook terug te zien in een groot aantal hockeyhuwelijken. “Ik ken het exacte aantal niet, maar er zijn diverse mensen die hun partner via de club hebben leren kennen, aldus de voorzitter. “In meerdere gevallen zijn zelfs hun kinderen ook weer actief binnen de vereniging.”

Ontmoeting
Op die manier is MHC Rosmalen is al vijftig jaar een echte familieclub met gezonde ambitie. Met Pinksteren viert de club haar 50-jarig jubileum twee dagen lang op de eigen locatie. Daar zullen veel leden en oud-leden de mooiste herinneringen met elkaar delen. Het gevolg van een toevallige ontmoeting van twee wijkgenoten in Rosmalen-Zuid in het bijzijn van een hockeystick.

Heb jij in het verleden gehockeyd bij MHC Rosmalen en wil je jouw clubgenoten van toen weer zien? Meld je dan nu aan voor de jubileumreünie van de club op zondag 20 mei. Ga naar de speciale website https://mhcrosmalen.events.idloom.com/Lustrum om je te registreren. Voor nog meer informatie over het jubileum kijk je op https://www.facebook.com/MHCRosmalen50/. Informeer ook je teamgenoten van toen en iedereen die deze unieke reünie niet mag missen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13685