Datum plaatsing: 30 april 2018

Stolperstein voor het jongste vervolgde oorlogsslachtoffer Ivor Troostwijk's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Op de Erelijst met 910 namen staat Ivor Troostwijk, het jongste vervolgde oorlogsslachtoffer van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Op 4 mei 2018 om 11.30 uur wordt op initiatief van het stadsbestuur en met medewerking van de eigenaar van het voormalige Huis van Bewaring, de Renschdael Groep voor de entree van het pand in de Sint Jorisstraat een stolperstein gelegd voor Ivor. Een stolperstein is een struikelsteen die de wandelaar bewust maakt van het leed dat de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Ivor werd geboren in het Huis van Bewaring nadat een vluchtpoging van zijn ouders mislukte en zij in
’s-Hertogenbosch gevangen waren gezet. Snel na de bevalling zijn de ouders en Ivor op transport gezet naar Kamp Westerbork en aansluitend weggevoerd naar concentratiekamp Auschwitz. Ivor is daar – slechts twee maanden oud – samen met zijn moeder bij aankomst vermoord. Zijn vader enige maanden later.

Om 11.15 uur zal vanuit het Stadhuis een wandeling plaatsvinden naar de Sint-Jorisstraat. Daarbij is iedereen die zich betrokken voelt van harte welkom om mee te wandelen. In een korte ceremonie bij de entree van het voormalige Huis van Bewaring wordt – in bijzijn van de zus van Ivor, Greet Coopman –Troostwijk - het korte leven van Ivor en de familie Troostwijk geschetst en wordt de Stolperstein geplaatst.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27345