Datum plaatsing: 25 april 2018

Amnesty: Het recht om te fietsen


Amnesty: Het recht om te fietsen


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Brabant is prachtig om te fietsen en met het mooie weer van de afgelopen tijd springen we graag weer op de fiets voor een tochtje. Een Nederlander heeft gemiddeld 1,3 fiets in de schuur staan waar we zo’n 2,5 kilometer per dag mee rijden. Heel normaal voor ons. We gaan ermee naar school, naar de supermarkt of naar ons werk.
Hoe anders is het voor Dzmitry Paliyenka in Wit-Rusland. Hij is 23 jaar en in plaats van dagelijks op de fiets springen om te werken of te studeren, zit hij al een jaar onterecht in de gevangenis. Wat hij gedaan heeft? Hij demonstreerde voor het recht om ongehinderd door de straten van de hoofdstad Minsk te kunnen fietsen.
Door verzonnen aanklachten zit Dzmitry vast, geregeld in eenzame opsluiting en hij mag niet vrijuit contact hebben met zijn vader en zijn advocaat. Door zijn astma en een open wond die niet werd behandeld, verslechterde hij. Het laatste dat we weten is dat hij uiteindelijk naar een ziekenhuis voor gevangenen werd gebracht.
Voor Dzmitry schrijft de lokale groep van Amnesty International deze keer, met een oproep om hem vrij te laten en hem goed te behandelen. Wanneer je een rondje van een kwartier op je fiets maakt, is dat precies de tijd die nodig is om eens per 2 maanden brieven te schrijven en zo te helpen onschuldige mensen vrij te laten. En het werkt. In 2016 werden door deze schrijfacties wel 600 mensen vrijgelaten.
Ook schrijven we voor Jiang Tianyong uit China die mensenrechtenadvocaat is. Hij zit na jarenlange pesterijen en mishandeling vast en het gaat erg slecht met zijn gezondheid. Hij heeft geen contact met zijn advocaat. Het enige dat hij wilde is opkomen voor de rechten van mensen. Voor Salah Hammouri schrijven we deze keer ook. Hij is een Frans-Palestijnse onderzoeker van mensenrechten. Hij zit nu al 8 maanden vast zonder aanklacht of proces. Wat hij onder meer deed, is onderzoek doen naar de omstandigheden in gevangenissen in Israël.
Geef 15 minuten van je tijd om brieven voor deze mensen te schrijven. Het hoeft maar eens per 2 maanden, met de lokale groep van Amnesty International. Neem hiervoor contact op met Annelie Smits, contactpersoon in Berlicum. Tel. 073-8500560 en mail: anneliesmits@hotmail.com.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28839