Datum plaatsing: 28 april 2018

Dodenherdenking kernen gemeente BernhezeHeesch (Bernheze): Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we iedereen – burgers en militairen – die is omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In Bernheze vinden op 4 mei drie herdenkingsdiensten plaats. Wij nodigen u daar van harte voor uit, om samen te herdenken en samen te werken aan onze vrijheid. De uitgebreide programma’s bieden wij u in de kerk aan.

Heesch
18.30 uur
Herdenkingsdienst in de Sint Petrus’ Bandenkerk. Hieraan werken het Oranjecomité Heesch, Scouting Heesch, Fanfare Aurora, Koor la Pièce, leerlingen van Hooghuis Heesch, pastor Annemie Bergsma en wethouder Peter van Boekel mee.
Hierna gaan we naar het naastgelegen kerkhof. Namens het gemeentebestuur wordt hier een bloemstuk gelegd en houden we 2 minuten stilte
Rondgang langs de graven van de oorlogsslachtoffers
19.35 uur
Het gezelschap vertrekt in stille tocht naar het monument nabij De Misse. De herdenkingsplechtigheid wordt hier voortgezet.

20.00 uur
2 minuten stilte, met aansluitend het Wilhelmus.
Vervolgens worden bloemen gelegd door gemeentebestuur, Oranjecomité, nabestaanden en anderen.

Heeswijk-Dinther
18.45 uur
Herdenkingsdienst in de St. Willibrorduskerk. Hieraan werken het Oranjecomité Heeswijk-Dinther, Sint Barbara Gilde, Gildekoor, Koninklijke Fanfare St. Willibrord, pastor Joost Jansen, wethouder Jan Glastra van Loon, Comité Burgerslachtoffers 1940-1945, gemeentedichter Hieke Stek en leerlingen van basisschool St. Albertus Loosbroek mee.
Na de dienst vertrekt het gezelschap in stille tocht naar het Airbornemonument, waar een korte herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.
20.00 uur
2 minuten stilte, met aansluitend het Wilhelmus.
Vervolgens worden bloemen gelegd door gemeentebestuur, Oranjecomité, comité Burgerslachtoffers en nabestaanden.

Nistelrode
19.00 uur
Herdenkingsdienst in de parochiekerk St. Lambertus. Hieraan werken Fanfare St. Lambertus, Scouting Mira Ceti, pastoor Fr. Ouwens, burgemeester Marieke Moorman en de werkgroep gebedsdiensten mee.
Aansluitend worden er bloemen gelegd bij het monument aan de voorkant van de kerk.

Richtlijnen voor herdenking
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor vrijdag 4 mei richtlijnen opgesteld, die het gemeentebestuur van Bernheze overneemt.

Alle openbare gebouwen hangen van 18.00 tot 21.10 uur de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok.
Om 21.10 uur, bij zonsondergang, worden de vlaggen binnengehaald.
Van 20.00 tot 20.02 uur houden we op de diverse herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving 2minuten volkomen stilte. Wij vragen u muziek en activiteiten te staken tussen 19.30 en 20.15 uur. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer hebben hierbij een voorbeeldfunctie.
De Winkeltijdenwet staat niet toe dat winkels na 19.00 uur open zijn.

Oorlogsfilm in Cultureel Centrum de Pas
Filmhuis de Pas draait op 4 mei om 20.45 uur, na afloop van de officiële herdenking, de film Zookeeper’s wife. Een waargebeurd en persoonlijk oorlogsverhaal waarin hoop centraal staat. De Poolse Antonina en haar man Jan Zabinski wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 300 Joden uit handen van de Nazi's te redden door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin. De film vertelt op onnavolgbare wijze het verhaal van het gezin, maar ook dat van de dieren in hun dierentuin, de tijdelijke Joodse bewoners en de stad Warschau in de allesverwoestende oorlog.
De entree is € 3,50 per persoon, tot en met 18 jaar is de entree gratis. U kunt kaarten kopen via www.de-pas.nl of aan de zaal. Deze film wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bernheze.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28992