Datum plaatsing: 23 april 2018

Coop haalt alle pinautomaten weg om kraken te voorkomen


Coop haalt alle pinautomaten weg om kraken te voorkomen


Vinkel ('s Hertogenbosch): Supermarktketen Coop haalt de geldautomaten uit al zijn 121 winkels weg. De keten doet dat vanwege het aanhoudende aantal plof- en ramkraken. Bij zo'n kraak rijdt een auto een supermarkt binnen of wordt de automaat met explosieven opgeblazen, met alle gevolgen van dien. Door de ram of de knal worden vaak gevels ontzet. Soms ontstaan scheuren in de muren, wat de veiligheid van het hele pand in gevaar brengt.

Commercieel directeur Gerard Koning noemt het 'een stevig besluit'. Hij vindt niet dat het de kerntaak is van de supermarkt om pinautomaten te faciliteren. Koning dringt verder aan om vooral te pinnen aan de kassa (dus betalen met de pinpas). De supermarktketen, die het hoofdkantoor in Velp heeft, laat verder weten: 'Met het oog op de veiligheid van haar medewerkers en klanten, verwijdert Coop daarom de geldautomaten uit haar filialen.'

Steeds meer supermarkten halen de pinautomaat weg, om dezelfde reden. Voor wat betreft Coop betekent dit dat 121 eigen vestigingen straks geen pinautomaat meer hebben. Wat de overige 144 franchise-winkels gaan doen met hun pinautomaat is niet duidelijk. Coop adviseert de franchisers wel dringend het besluit te volgen. "Zeker bij winkels waar boven gewoond wordt is het onverantwoord geworden om de pinautomaat te handhaven. Wij appeleren aan het gezond verstand en het verantwoordelijkheid gevoel van deze franchisenemers" aldus de Coop-directeur.

Coop volgt daarmee het beleid van onder meer de Rabobank die ook geen pinautomaten meer wil op plekken waarboven of naast gewoond gaat worden. Door het gebruik van steeds meer geweld en zwaardere explosieven zijn de risico's daarvoor te groot geworden.

Ravage na de plofkraak op een Coop Supermarkt in ArnhemUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.22974