Datum plaatsing: 21 mei 2018

Nederlands kampioenschap bij Omloop van Empel


Nederlands kampioenschap bij Omloop van Empel


Empel ('s Hertogenbosch): Ook dit jaar staat de Omloop van Empel ongetwijfeld op de hardloopkalender van heel wat fanatieke lopers uit de regio. Het evenement heeft deze keer een speciaal tintje. De Koninklijke Nederlandse Dovensportbond heeft Empel namelijk uitgekozen voor het houden van hun nationaal kampioenschap op de 10 kilometer. “We zullen er alles aan doen om dit het beste te faciliteren.”

door Mark van der Donk

De Omloop van Empel wordt voor het vierde jaar georganiseerd en is in no-time uitgegroeid tot een evenement van formaat. Op 24 juni zullen weer vele honderden lopers meters maken op het parcours dat door en rondom Empel gaat. Het bestuur is na drie succesvolle edities tevreden met de opzet en heeft de kalender dan ook grotendeels gelijk gehouden aan die van 2017. “Ook dit jaar kunnen lopers zich opgeven voor de 5 en 10 kilometer en zal ook de 10 EMpelse mijl (16,1 kilometer) weer een onderdeel zijn”, legt Bas Burki uit. “Zeker honderd lopers gaan die laatste uitdaging aan. Die historische afstand vormt een uniek onderdeel van de Omloop van Empel. We kijken nog wel naar een aanpassing van de route van de 10 EM. Normaal wordt door de lopers van die afstand de sluis over het Maximakanaal overgestoken. Daar is echter begin dit jaar tegen één van de twee deuren een schip gevaren. Die moet vervangen worden en daardoor is er slechts één oversteekplaats beschikbaar. We vinden dat als organisatie te riskant, want als die deur opent bij het passeren van een schip, staan de deelnemers stil. We zijn daarom druk aan het kijken naar een alternatieve route.”

Het hoge aantal deelnemers dankt de Omloop ongetwijfeld aan de goede faciliteiten die door de organisatie worden geboden. “En dankzij de vele sponsoren kunnen we het inschrijfgeld laag houden”, aldus Burki. “Vanaf 5 euro kun je al deelnemen aan de 5 kilometer. Onderweg hebben we verder voor de lopers uitgebreide verzorgingsposten met water, sportdrank en natte sponsen. Iedereen kan tijdens het lopen dus rekenen op de ultieme verzorging en ook dat maakt de Omloop van Empel uniek.”
Er wordt niet alleen aan de lopers zelf, maar ook aan hun kroost gedacht. Met een speciale Kidsrun, verdeeld in drie leeftijdsklassen, kunnen kinderen van nagenoeg alle leeftijden - ieder op hun eigen manier - meedoen aan het hardloopevenement. “Natuurlijk is er voor iedereen een prachtige medaille, ter herinnering aan deze mooie dag. Bij de Omloop van Empel is immers iedereen een winnaar.”

Nederlands kampioenschap
Voor het eerst verzorgt de Omloop dit jaar het Nederlands Kampioenschap op de 10 kilometer voor doven. “De KNSDB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond, red.) zoekt elk jaar naar een leuk parcours om dat kampioenschap op te houden. Ze hebben ons als organisatie gevraagd of wij ons parcours beschikbaar willen stellen voor dit echte Nederlands Kampioenschap”, vertelt Burki tot slot, zichtbaar vervuld met trots.
“Natuurlijk werken we daar graag aan mee. Niet alleen om de organisatie en deelnemers van het landelijke kampioenschap van dienst te zijn, maar ook om aan het publiek en andere lopers te laten zien dat je met een beperking prima kampioen kunt worden. De titelverdedigers zijn bij de heren Patrick Cromsigt en bij de dames Silvana Dell’Era. Wij vinden het heel bijzonder en zijn erg trots dat de KNDSB de Omloop van Empel heeft uitgekozen. We zullen er alles aan doen om dit mooie evenement het beste te faciliteren. De startnummers met de tijdsregistratie worden in ieder geval gratis aan hen beschikbaar gesteld.”

Inschrijven kan tot 31 mei (of tot het maximumaantal inschrijvingen is bereikt) via:
www.omloopvanempel.nl.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13172