Datum plaatsing: 25 mei 2018

Bijen zijn niet aaibaar maar wel geliefd


Bijen zijn niet aaibaar maar wel geliefd


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Mijn vrouw en kinderen vonden dat ik naast mijn werk een hobby moest hebben. Op mijn veertigste verjaardag kreeg ik van hen een bijenvolk cadeau. Maar ik wist niets van het houden van bijen en ben me daar dan ook heel snel in gaan verdiepen. Het is fascinerend om te ontdekken wat bijen je allemaal vertellen over de natuur. Ik ben er helemaal aan verslingerd geraakt. Aan het woord is Thomas Freitag.

door Herman van Dinther

De in het Ruhrgebied geboren Thomas (64) en daar opgeleide sociaal pedagoog kwam na wat omzwervingen in Nederland terecht en is daar, door de liefde voor zijn vrouw, nooit meer weggegaan. Ik ging bij de gemeente Rotterdam aan de slag op mijn vakgebied en woonde in Delft. Toen ik daar met mijn dochtertje van n jaar op het balkon zat vond ik dat we haar te kort deden. Een kind moet ruimte hebben om te spelen. Na een korte zoektocht kwamen we in Den Bosch terecht waar we nog steeds met veel plezier wonen.
Mijn belangstelling voor bijen is altijd actueel gebleven, maar vier jaar geleden ben ik er veel serieuzer ingestapt. Ik had al heel wat jaren vier kasten in Vught staan, maar s winters gingen die volken altijd dood. Dat moet toch beter kunnen, dacht ik. Ik ben me veel meer gaan verdiepen in de problemen en mogelijkheden om tot verbeteringen te komen. Wat ik namelijk zo jammer vind is dat veel oude ambachten verdwijnen terwijl jongeren best wel interesse hebben voor het vakmanschap dat ten grondslag ligt aan die ambachten. Maar dan moet je het wel op een eigentijdse manier invullen en ervoor zorgen dat jongeren weten wat er allemaal te koop is.

Onderwijs belangrijk
Thomas zul je het zelf niet horen zeggen maar hij behoort tot de top drie in Nederland van de meest deskundige en gespecialiseerde bijenhouders. De passie die hij voor zijn hobby heeft straalt helemaal van zijn gezicht en voel je aan de manier waarop hij erover praat.
Ik vind het belangrijk dat schooljeugd kennismaakt met de bijenhouderij en daarom ontvang ik jaarlijks zon dertig basisscholen hier op boerderij Eyghentijds waar ik onderdak heb gevonden. Op die stek, die vlakbij de Groote Wielen ligt, heeft hij aan belangstelling geen gebrek. Twee keer per jaar start hij een cursus voor beginnende bijenhouders. Daar heeft hij een vijftiental leskasten voor neergezet zodat de imker in sp behalve de theorie ook de praktijk kan ervaren.
De hele bijenaccommodatie die Thomas tot zijn beschikking heeft is heel compleet en professioneel ingericht. Het winkeltje waarin een breed assortiment producten op honingbasis staat uitgestald is van woensdag tot en met zaterdag geopend. Op zaterdag klingelt de deurbel tussen 10.00 en 17.00 uur, de andere dagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Thomas en zijn team van vrijwilligers hebben dan de handen vol aan de klandizie die uit de wijde omgeving de weg weet te vinden.

Autoriteit
Veel imkers uit het hele land komen graag naar Rosmalen om ervaringen uit te wisselen en raad te vragen. Zij weten dat zij met Thomas niet een amateur raadplegen maar een erkende autoriteit die ook samenwerkt met Wageningen Universiteit en Research.
Thomas: Een uitdaging is bijvoorbeeld om de kwaliteit van de bijen te verbeteren. Dat wil zeggen dat wij proberen tot bijenvolken te komen die minder agressief zijn, honkvast zijn en meer honing produceren. Dat is een van de redenen waarom wij met een koningin en in haar gezelschap een honderdtal werksters, bijvoorbeeld naar Vlieland afreizen om de koningin te laten bevruchten door de darren (mannetjesbijen) uit die omgeving. De werksters gaan mee om de koningin te verwennen en van extra eiwitrijk voedsel te voorzien.
De bijenvolken uit de les- en productiekasten bij Eyghentijds staan in een voedselrijke omgeving. Het is echter wel zorgelijk dat met name in de tuinen van mensen steeds meer harde bestrating ligt in plaats van groen. Ik heb dan ook intensief contact met de stadsecoloog van Den Bosch om te bevorderen dat er meer groen komt en blijft. Het resultaat is in elk geval dat het snoeibeleid intussen is afgestemd op de tijd dat bijen voedsel zoeken. Dat is alvast een hoopgevende ontwikkeling.

Vrijwilligers
Niet alleen voor Thomas blijken de bijen iets fascinerends te hebben. Het is ook een aantrekkelijke hobby voor mensen die daar tijd in willen steken. Zo zijn Marja en Frans Mulders, na het lezen van een artikel, zich in de bijenteelt gaan verdiepen en kwamen bij imker Thomas terecht waar zij nu voor het tweede jaar een cursus volgen.
Marja: Wij begeleiden intussen de eerstejaars cursisten maar zijn ook meestal op dinsdag hier om hand en spandiensten te verrichten.
In de goed uitgeruste productieruimte waar de honing wordt verwerkt zijn ze beiden lekker actief. Frans: We smelten de was, slingeren honing en plakken de etiketjes op de potjes nadat we die gevuld hebben. Maken de ramen van de kasten schoon, timmeren nieuwe kasten in elkaar en zijn druk met alles en niets. Hartstikke leuk.
Marja legde vorig jaar de pannen op haar loopbaan in het onderwijs en is helemaal blij met deze nieuwe hobby.
We hebben inmiddels een eigen bijenvolk en leren op de imkerij heel veel in de praktijk. En niet onbelangrijk, we ontmoeten veel andere mensen.
Thomas: We moeten voor het voortbestaan van de imkerij vooral de jeugd boeien. Daarom beginnen we in juni met een cursus voor kinderen van 8 tot 14 jaar en houden we imkerdagen op 14 en 15 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie op de website www.imkerijstadenstreek.nl.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29897