Datum plaatsing: 28 mei 2018

Feestweek Nulandia 75 jaar


Feestweek Nulandia 75 jaar


Nuland ('s Hertogenbosch): Nulandia bestaat dit jaar 75 jaar en dat laat het bestuur niet zomaar voorbij gaan. In de derde week van juni staat sportpark Duyn en Dael op stelten door tal van activiteiten, voor jong en oud en iedereen die zich maar verbonden voelt met de voetbalclub. Thuis in het Nieuws sprak erover met Mart van Lokven, die als bestuurslid nauw betrokken is bij de voorbereidingen en ons er alles over vertelt.

door Mark van der Donk

In 1943 werd de Nulandse voetbalvereniging in het leven geroepen. Toen nog onder de naam Velox, die vier jaar later veranderde in Audax, leert Van Lokven ons, maar tegenwoordig kennen we de geel-zwarte club natuurlijk allemaal als Nulandia. Zo’n 650 leden telt de bespeler van de velden aan de Duyn en Daelseweg momenteel. “We hebben een piek gehad tot zo’n 700, maar dat is wat teruggelopen”, aldus Van Lokven. “Maar het trekt weer aan, er komt meer jeugd bij en we denken over een tijdje de 700 weer aan te tikken.”

Vereende krachten
Zelfs is het bestuurslid al vele jaren lid. “Ik ben een rasechte Nulander en voetbalde al op mijn zevende bij Nulandia. Ik ben momenteel lid van de Technische Commissie en trainer van de JO19. Voorheen ben ik ook hoofdtrainer geweest bij deze mooie club.”
Dit seizoen is Van Lokven, naast al zijn gebruikelijke activiteiten, ook nog betrokken bij de organisatie van de feestweek, die het 75-jarig bestaan extra jus moet geven. “En zo zijn er veel meer mensen die heel veel voor onze club doen of betekenen”, voegt hij er snel aan toe, voordat hij aan de planning van de feestweek begint. “We beginnen op vrijdag 15 juni met een groot kamp. Dat organiseren we ieder jaar, voor de D, E en F apart, en de C-spelers gaan normaal naar Duitsland. Maar dit keer pakken we het anders aan. We organiseren nu voor de A tot en met F, allemaal tegelijk, een groot voetbalkamp op ons eigen sportpark. Het wordt dus kamperen op bekend terrein, met tal van activiteiten.”

Festiviteiten
Het is nog maar een voorproefje van een week die uit zijn voegen barst van de festiviteiten. “Op zondag 17 juni start het 5 tegen 5-voetbaltoernooi voor senioren”, begint Van Lokven aan een op-somming. “Er wordt dan op veldjes van ongeveer een kwart veld gespeeld en iedereen kan een eigen team samenstellen. Op maandag en woensdag is het penalty schieten voor de jeugd en op dinsdag de vermaarde playbackshow. Dat hebben we ook gedaan bij het 60-jarig bestaan en was een groot succes. Ook dit keer gaan we er vanuit dat ieder seniorenteam minstens voor een act zorgt.”

Koeschijten
Donderdag 21 juni is weer voor de jeugd, gaat Van Lokven verder: “’s Middags is er dan voor de onderbouw een vossenjacht door Nuland, aan het begin van de avond organiseren we een disco voor de middelbare scholieren en voor de oudste jeugdspelers is er dan een barbecue. Een dag later, op vrijdag dus, is het tijd voor koeschijten en de dienstenveiling. We laten twee keer een koe los op een veld dat is verdeeld in 240 vakken. Iedereen kan een of meerdere vak(ken) ‘kopen’ voor 10 euro en het vak waar de koe zijn behoefte laat vallen kan maar liefst 750 euro waard zijn.”
“Bij de veiling worden door sponsors geleverde producten en diensten per opbod geveild. We hebben van alles verzameld. Van vip-kaarten voor PSV of NAC, inclusief diner, tot een tondeuse, televisie, magnetron en een speeltoestel, compleet met montage.”

Slotweekend
Tijdens het slotweekend moet het dak er helemaal af gaan bij Nulandia. Overdag begint het nog rustig, met op zaterdag een FIFA-toernooi (2 tegen 2) voor alle liefhebbers in de kantine.
’s Avonds gaan alle remmen los, vertelt Van Lokven: “Dan is de grote feestavond in de tent, die een week lang op ons terrein staat. We hebben live muziek, met de jonge band The Velvet Roses uit Heesch, en het belooft een knallende avond te worden.”

Spetterend slot
Een dag later hoopt de organisatie dat de feestvierders zich nog een keer bij elkaar rapen voor de slotdag van een enerverende week. Na een brunch voor alle leden en vrijwilligers - waarvoor men zich dient in te schrijven - volgen de finales van het 5 tegen 5-voetbal.
“Hopelijk met lekker veel publiek, dat daarna met ons komt naborrelen en ongetwijfeld terugkijken op een prachtige week”, besluit Van Lokven. “Dit moeten dagen worden waar nog lang over gesproken wordt. Driekwart eeuw Nulandia, dat is niet niks!”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14102