Datum plaatsing: 22 mei 2018

Robert Schulte wordt beroemdste veldheer aller tijden


Robert Schulte wordt beroemdste veldheer aller tijden


Lith (Oss): Oud-Lithenaar Robert Schulte speelt Julius Caesar in de gelijknamige spektakelvoorstelling die in juni aan de Maas speelt. Schulte speelt al jaren bij Theatergroep Dankzij de Dijken en vertolkte al meerdere hoofdrollen. Dat hij veldheer en dictator Caesar zou gaan spelen, had hij in eerste instantie niet verwacht.

Hij speelde vroeger wel eens riddertje, maar echt veel had hij niet met Julius Caesar. Tot nu. Schulte: “Om me meer in deze rol te verdiepen, heb ik veel research gedaan. Ik wilde, buiten de historische feiten, weten wat voor soort man het was om hem zo goed mogelijk neer te zetten.”
Hij was blij verrast toen bleek dat hij de hoofdrol mocht gaan spelen. Er waren meer gegadigden. “Tijdens de laatste twee spelavonden mocht ik wat vaker de rol spelen, waardoor ik begon te hopen hem te krijgen.”

Hoewel Schulte al jarenlang ervaring heeft met toneelspelen, blijft het spannend, zeker als titelrol bij zo’n grote productie. “Niet alleen het spelen zelf, maar ik moet ook paardrijden in het stuk. Ik volg nu dus paardrijlessen. Het zal, gelukkig, alleen blijven bij stap en draf. Het veld is waarschijnlijk niet groot genoeg voor galop.” Hij knipoogt: “Maar dat vind ik niet zo erg.”

Omdat het stuk zich in verschillende tijden afspeelt, komt Julius Caesar zelf pas na de pauze aan bod. Waar veel andere spelers een dubbelrol hebben, is dat voor Schulte niet mogelijk omdat hij Caesar speelt. “Ergens is dat wel jammer, maar het is een hele eer om deze rol te spelen. En het bouwt de spanning lekker op, luisteren en kijken naar mijn toneelcollega’s voor de pauze en dan na de pauze zelf nog vol aan de bak mogen en ook nog tussen een stuntteam en een ruiterij. Ik heb er zin in!”

De makers van Julius Caesar aan de Maas
Eerder oogstten Harold Schraven en Ans Jager al veel lof met het openluchtmuziektheaterspektakel Dorp aan de Rivier. De voorstelling speelde in 2007, 2008, 2014 en 2015 en trok in totaal 20.000 bezoekers. Wordt Dorp aan de Rivier verslagen door Julius Caesar? ‘We hopen het wel en we hopen het niet’, zegt productieleider en scriptschrijver Ans Jager. ‘Bij Het Dorp kregen we kippenvel van een soort weemoed en lief en leed in het dorp. Caesar staat verder van ons af, maar ook hij was eens hier, gewoon aan de Maas. En als ik nu ruiterij zie oefenen met brandende fakkels en speren en een paard uit het water zie komen of de spelers overtuigd zie acteren in mode uit de oude tijd, met daarbij de prachtige live muziek van koor en orkest, dan komt dat ook aan.

De geschiedenis tot leven
Scherven, munten, boten en archeologische conclusies inspireerden Jager en Schraven om de Romeinse geschiedenis terug te brengen naar de Maas. In juni komen Kelten, Bataven en Romeinen terug in de openluchtvoorstelling met spel, muziek, zang en dans op historische bodem, op een prachtige locatie aan de Maas bij Lithoijen.

De voorstelling - over macht en onmogelijke liefdes tussen offerplaats en tempel - begint bij de recente opgravingen en maakt dan een sprong terug in de tijd tot de genocide van Julius Caesar in 55 voor Christus. De Romeinse overheersing en de uitbuiting van het Eburoonse volk, opstandige Bataven, een Keizerlijke triomftocht, een handelsplaats met slavenmarkt, priesteressen en druďdes, een Keltische bruiloft en de moord op Caesar komen voorbij. Met als climax de koelbloedige veldslag, zoals die waarschijnlijk bij Lith plaatsvond.

Julius Caesar aan de Maas
7,8,9,12,13,14,15,16 juni 2018
www.julius-caesar.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.11455