Datum plaatsing: 30 mei 2018

Berghse Tafelgenoten: Samen koken samen eten


Berghse Tafelgenoten: Samen koken samen eten


Berghem (Oss): De een bedacht het menu, de ander bedacht het menu. En samen roerden ze in de spekjes die lagen te sputteren in de pan. De eerste editie van de kookclub die ontstaan is aan de Berghse Tafel is een feit. En een succes.

Nelly, Yvonne, Anneke en Tineke kennen elkaar van de Berghse Tafel. Ze zijn allemaal alleen sinds hun mannen overleden zijn, korter of langer geleden. En dan is koken een noodzakelijk kwaad, en soep met een gebakken eitje voor de tv ook een maaltijd.
,,De aardappels zijn geschild, gesneden en voorgekookt. Nu moeten we de spekjes bakken. Nelly heeft duidelijk de leiding van de kookclub, maar het is dan ook haar recept, en haar keuken. ,,We eten spekjes, met aardappels en champignons. En worteltjes en erwtjes. Ik kookte vroeger als vrijwilliger voor gehandicapten en dit vonden ze altijd geweldig. En het is simpel, en goedkoop.
Het moet gezegd, de geur in de keuken van Nelly doet watertanden. De dames hebben eerst nog even wat gedronken, en nu beginnen ze aan het koken. Het is even zoeken naar de taakverdeling. ,,Hier kan jij dit? vraagt Yvonne. Ze zwiept de aardappels uit de pan door de lucht, en ze vallen allemaal weer keurig terug in de pan, op hun nog ongebakken kant. Er gaat nog een klont boter bij.
De vier hebben elkaar leren kennen bij de donderdagse Berghse Tafel in de Berchplaets. ,,We hebben het er al zo vaak over gehad, om samen te gaan koken. Het is gezelliger dan alleen. En dat is natuurlijk precies waar het om draait aan de Berghse Tafel, dat mensen elkaar daar ontmoeten, maar ook daarbuiten contact leggen. Dat hebben Nelly, Yvonne, Anneke en Tineke trouwens al vaak gedaan, want ze rikken ook samen, vaak nog met de zus van Nelly erbij.
De kookclub gaat zeker een vervolg krijgen, en snel ook als het aan Nelly ligt. ,,Ik kan niet meer alles met mijn arm, en asperges maken is heel lastig. Dus die eten we de volgende keer, bij iemand anders thuis. Ik heb er nu al zin in.
De Berghse Tafel staat elke donderdagmiddag in de Berchplaets, van 14 tot 16 uur. Iedereen kan zo binnen komen lopen, de koffie staat klaar. Voor vragen: kijk op www.berghsleven.nl of op onze facebookpagina www.facebook.com/berghsleven Bellen kan ook: 06 38 33 97 90Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30731