Datum plaatsing: 22 mei 2018

Primeur voor huurders Mooiland in Nuland


Primeur voor huurders Mooiland in Nuland


Nuland ('s Hertogenbosch): Mooiland vierde dinsdag samen met huurders de oplevering van de eerste Bijna Energie Neutraal Gebouwde (BENG) huurwoningen. De vijftien woningen in Nuland hebben onder meer maximale isolatie, driedubbel glas en geďntegreerde zonnepanelen. Het zijn de eerste BENG-woningen voor de corporatie, die de komende jaren hard werkt aan meer duurzame sociale huurwoningen. Voor huurders betekent het comfortabel wonen met lage energielasten.

De bouw van de levensloopbestendig woningen in Nuland begon vorig jaar. Mooiland werkte intensief samen met aannemer Bouwmij Janssen uit Venray. “We zijn echt met elkaar met de neus in de boeken gegaan”, zegt Maurice van Nistelrooij, projectontwikkelaar namens Mooiland. “BENG is een verzameling ideeën om een zo duurzaam mogelijke woning neer te zetten. Daar konden we onze eigen invulling aan geven. Het was mooi om dat samen met een enthousiaste aannemer te doen. Ook de gemeente Den Bosch werkte constructief mee.”

Gezond verstand
De keuzes voor isolatie en zonnepanelen – die in meer dan zestig procent van de energiebehoefte voorzien - stond al snel vast. “Maar samen met Bouwmij Janssen hebben we ook gekeken naar details. Geen brievenbus in de voordeur bijvoorbeeld, en alleen deels glas in de achterdeur. Ook dat bespaart energie. Het vroeg ook om gezond verstand, want sommige oplossingen kosten nu eenmaal veel geld.” Zo kregen de woningen een verwarmingssysteem dat relatief standaard is.

Betaalbare huur
Uitgangspunt voor Mooiland is dat de nieuwe huurders in Nuland een betaalbare huurprijs betalen voor hun nieuwe woning. Van Nistelrooij: “We berekenen onze investering in duurzaamheid dus niet door aan de huurders, en dat is misschien nog wel het allermooiste. Zij huren nu een woning met veel comfort en lage energielasten voor onder de 600 euro.”

Strategie van Mooiland
Duurzaam wonen draagt ook bij aan een beter milieu. Ook daarom kreeg duurzaamheid een voorname plek in de strategie van Mooiland, naast betaalbaar huren en prettig samen wonen. In 2026 moet alle huurwoningen van de woningcorporatie minimaal energielabel B hebben, en in 2050 moet de hele woningvoorraad helemaal energieneutraal zijn.

Blauwdruk
Volgens Van Nistelrooij zijn de woningen in Nuland een blik naar de toekomst: “Deze woningen zijn de blauwdruk voor toekomstige nieuwbouw. Ze zijn bovendien geschikt voor meerdere doelgroepen, waaronder gezinnen, alleenstaanden en ouderen. We zijn er heel trots op en we zijn blij dat we de eerste huurders vandaag hun sleutels mochten overhandigen.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27214