Datum plaatsing: 23 mei 2018

Politie waarschuwt voor Ierse klusjesmannenRegio ('s Hertogenbosch): Al meerdere jaren gaan er in de lente verschillende Ieren (en soms ook Britten) van deur tot deur om hun diensten aan te bieden voor onderhouds- of herstelwerkzaamheden aan de buitenkant van het huis. Het gaat hier echter om een geval van oplichting, waarbij de hoge prijzen niet in verhouding staan met de geleverde kwaliteit van het werk en in een aantal gevallen komt er ook afpersing aan te pas, of verdwijnen de aanbieders met betaalde voorschotten. De politie vraagt om niet in te gaan op zulke diensten die spontaan worden aangeboden aan de deur.

Er wordt gesproken van honderden Irish Travellers alleen al in Nederland. Meestal rijden ze rond in bestelwagens met Britse of Ierse kentekens, op zoek naar huizen waar schijnbaar werken aan dienen te gebeuren. Vervolgens bellen ze aan bij de bewoners van een dergelijk huis, en bieden hun diensten aan, van dak- en gevelreiniging tot het herstellen van daken en schoorstenen, het aanleggen van opritten of onderhouden van tuinen. Het prijskaartje klinkt altijd erg aanlokkelijk: voor een mooie prijs hoeft de eigenaar van de woning maar in te stemmen met het betalen van een voorschot, en verder wordt alles voor hem geregeld. Helaas klinkt het veel te mooi om waar te zijn, en is het dat ook.

Veelal wordt er een ruim voorschot gevraagd voor de werken, zogenaamd omdat ze dit geld nodig hebben voor de aankoop van benodigde materialen en het huren van machines. Wanneer ze eenmaal aan het werk zijn, blijkt dat de uiteindelijke kosten veel hoger zijn dan aanvankelijk voorgesteld. Ook menen ze dat ze nog andere "problemen" hebben aangetroffen aan het huis, die naar hun zeggen dringend behandeld moeten worden, en waarvoor het prijskaartje dan plots een stuk hoger ligt. Indien de klant niet op het voorstel ingaat, of weigert het resterende bedrag te betalen omdat de werken niet naar behoren zijn uitgevoerd, begint de situatie vaak te escaleren. De klusjesmannen beginnen te intimideren en af te persen, of gebruiken soms zelfs geweld, om de bewoner van het huis toch maar aan te zetten tot betalen. In bepaalde gevallen verdwijnen ze met het geld, nog voor de werken zijn afgerond, of komen ze na het betalen van het voorschot niet meer opdagen.

Op de website opgelicht.nl lezen we wat er gebeurde met een vrouw uit Alphen aan de Rijn, die akkoord ging om haar voor- en achtergevel te laten schoonmaken voor het bedrag van 850 euro. Toen eenmaal het klusje geklaard was, meenden de Ieren dat er nog veel meer werk aan de winkel was om het huis weer in goede staat te krijgen. Prijskaartje: 9500 euro. Na aandringen ging ze hiermee akkoord. De situatie escaleerde. Na intimidatie moest zij uiteindelijk het bedrag van maar liefst 20.000 euro betalen. Het uitgevoerde werk was niet van de kwaliteit die je bij zo'n hoge prijs zou mogen verwachten. Na de laatste aanbetaling van ruim 3000 euro vertrokken ze zelfs zonder het werk af te maken.

Het advies van de politie luidt: Ga niet in op spontane voorstellen om klusjes op te knappen van mensen die zich ongevraagd aan de deur presenteren. Betaal zeker ook geen voorschotten. Indien je twijfelt of het over een legitiem bedrijf gaat, vraag hun ondernemingsnummer (BTW-nummer) en vraag of ze je eerst een schriftelijke en gedetailleerde offerte bezorgen. Maak foto's van de voertuigen en noteer hun kentekens, en bewaar eventuele flyers en visitekaartjes.
Neem onmiddellijk contact op met de politie bij vermoeden van illegale prakrtijken.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.23900