Datum plaatsing: 24 mei 2018

Blauwalg aangetroffen in sloot in Lith


Blauwalg aangetroffen in sloot in Lith


Lith (Oss): In een sloot in Lith is een blauwalgsoort aangetroffen. Het gaat om Oscillatoria limosa, dit is een blauwalg die op de waterbodem zit en die soms als drijvende bruine plakken kunnen worden waargenomen. Omdat sommige soorten van deze blauwalg gifstoffen kunnen produceren, wordt direct contact met het water ontraden. De gemeente en waterschap Aa en Maas hebben waarschuwingsborden geplaatst om bezoekers hierop te attenderen.

Het water in de sloot is getest en microscopisch onderzoek wees uit dat de blauwalgsoort Oscillatoria limosa in het water aanwezig is. Deze blauwalg leeft op de bodem en kan worden waargenomen als drijvende plakken op het water.
Oscillatoria limosa is wijd verspreid in Nederland, en wordt, van nature, op veel plaatsen aangetroffen. In de meeste gevallen produceert deze soort geen gifstoffen. Sommige soorten kunnen toxines (gifstoffen) produceren. In dat geval is er sprake van een mogelijk gevaarlijke situatie, waarbij effecten op de gezondheid van dieren en mensen kunnen optreden.

Het waterschap Aa en Maas laat verder onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van deze gifstoffen. De resultaten hiervan worden maandag verwacht.
De gemeente Oss en het waterschap hebben, uit voorzorg, borden geplaatst rondom de sloot om bezoekers te informeren over de aanwezigheid van blauwalg in het water. Direct contact met het water wordt ontraden, totdat meer duidelijkheid is over de aanwezigheid van gifstoffen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.21450