Datum plaatsing: 26 mei 2018

Rijbewijs B of BE, welke is nodig voor de caravan?Regio ('s Hertogenbosch): Rijbewijs B is voor het rijden met de caravan / aanhanger in de meeste gevallen geschikt. Zolang de toegestane maximale massa van de auto + caravan / aanhangwagen (leeg gewicht + laadvermogen) samen niet hoger is dan 3500 kg heb je geen rijbewijs B+ of BE nodig. Het gewicht van een vouwwagen ligt in de meeste gevallen onder de 750 kg.

De toegestane maximum massa vind je op het kenteken van de auto en aanhanger of op de website van de RDW. Heeft de aanhanger geen eigen kenteken dan is het toegestane maximum gewicht niet meer dan 750 kg. Je moet dan de witte kentekenplaat van de trekkende auto op de aanhanger monteren.

Onderstaand leest u met welk rijbewijs u welke aanhanger mag besturen.

Rijbewijs B
Met rijbewijs B mag je een caravan / aanhanger trekken als de combinatie (auto + caravan) niet meer dan 3500 kg (leeg gewicht + laadvermogen) weegt.

Rijbewijs B+ (code 96)
Met rijbewijs B+ mag je een caravan / aanhanger trekken als de combinatie (auto + caravan) niet meer dan 4250 kg (leeg gewicht + laadvermogen) weegt.

Rijbewijs BE
Met rijbewijs BE (gehaald na 19 januari 2013) mag je een caravan / aanhanger trekken van maximaal 3500 kg (leeg gewicht + laadvermogen). Het gewicht van de auto wordt hierbij niet meegerekend.

Met rijbewijs BE (gehaald vr 19 januari 2013) mag je elke aanhanger trekken mits het gewicht van de aanhanger de maximale trekhaaklast van de auto niet overschrijdt. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Op de website van de RDW bij de voertuig gegevens kun je ook bekijken wat je auto mag trekken.

Het is mogelijk dat de toegestane maximum massa (leeg gewicht + laadvermogen) van de caravan / aanhanger hoger is dan de maximale trekhaaklast van de auto. Je mag er dan gewoon mee rijden zolang het werkelijke (gemeten) gewicht van de aanhanger niet hoger is dan de maximale trekhaaklast.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.24006