Datum plaatsing: 04 juni 2018

Regionaal gildefeest tijdens Midzomerfestijn


Regionaal gildefeest tijdens Midzomerfestijn


Oss (Oss): Op zondag 24 juni organiseert het Osse Sint Sebastiaan Gilde in samenwerking met de Werkgroep Ruwaard Midzomerfestijn een regionaal gildefeest van 12 schuttersgilden uit de regio Oss. Gilden uit Nistelrode, Vorstenbosch, Uden, Erp, Veghel, Dinther, Heeswijk, Berlicum, Rosmalen, Nuland en Geffen komen naar wijkpark Elzenhoek in de Ruwaard voor hun jaarlijkse Kringdag Hoge Schuts. Het thema van deze dag is: Feest van verbinden. Na een gezamenlijke gildeviering in de Heilig Hartkerk aan de Kromstraat houden de gildezusters en gildebroeders een historische optocht door de Dichtersbuurt. De gilden trekken vervolgens naar het KAKO-veld in het wijkpark wat voor die gelegenheid omgetoverd wordt tot Toernooiveld. Daar defileren de gilden langs de publieke tribu-ne, waarna zij zich aan n zijde van het veld opstellen. Eerst presenteren de standaardruiters zich met hun prachtige paarden. Na het startsein volgt de Massale Opmars, waarbij tamboers, bazuin-blazers vaandrigs, hoofdlieden en vendeliers in n massale beweging over het terrein optrekken naar de publieke tribune, een machtig schouwspel. Het is alsof een middeleeuws leger je tege-moet komt en vooral de combinatie met de trommuziek en al die verschillende kleuren zorgt voor kippenvel. Na enkele toespraken en het volkslied wordt de gildedag geopend met het afschieten van het gildekanon. De vendeliers die verspreid over het veld staan opgesteld zorgen voor een massale vendelgroet, waarna de gilden weer naar de overkant trekken.

Na deze officile opening beginnen de wedstrijden in allerlei disciplines. Er zijn wedstrijden in kruisboogschieten, geweerschieten, trommen, bazuinblazen, vendelen, jeu de boules en standaardrijden. Bij het geweerschieten wordt onder meer gestreden om de titels van Kringkoning en Kringkeizer. Een heel bijzonder onderdeel is het Ringsteken door de standaardruiters, waarbij de ruiters moeten proberen een ring aan hun lans te rijgen. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking en een gezellig feest.
Bezoekers zijn van harte welkom om van dichtbij de wedstrijden te volgen en kennis te maken met de diverse onderdelen. Er is van alles te zien, te horen en te beleven. Kortom de moeite waard voor jong en oud om een kijkje te komen nemen. Bij de infostand is informatie verkrijgbaar over het programma, de gilden en hun activiteiten.

Dagprogramma

10.00-11.15 uur Eucharistieviering Heilig Hart Kerk
11.30-12.30 uur Erewijn
12.30-13.30 uur Optocht
13.30-14.15 uur Massale Opmars
14.30-18.00 uur Wedstrijden
18.00-19.30 uur Prijsuitreiking in de tent
19.30-21.30 uur Feest in de tent


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29581