Datum plaatsing: 09 juni 2018

Kennismakingsdag Chaja Theater in de LievekampRegio (Oss): “Spelen voor je leven voelt als warme deken”

Als je hoort dat je kanker hebt beland je in een achtbaan van emoties. Creatieve uitingen zoals theater en zang helpen bij het verwerkingsproces. Stichting Chaja heeft daarom activiteiten als Spelen voor je Leven en Zingen voor je Leven. Om daar meer bekendheid aan te geven is er op 10 juni een kennismakingsdag in de Lievekamp in Oss, van 10.15 tot 17 uur.

VerWONDER je. Kom, speel mee en geniet! Dat is dan het thema. Ruim tweehonderd mensen kunnen meedoen aan de diverse workshops op theatergebied, verzorgd door een professionele regisseur en actrices. De deelnemers zijn grotendeels mensen uit de doelgroep, die zelf of via hun naaste geconfronteerd zijn met kanker. “Maar iedereen is verder welkom”, zegt Marleen van den Berg, voorzitter van stichting Chaja. “Hulpverleners die met kankerpatienten werken: mensen uit de verpleging, oncologen, fysiotherapeuten en andere belangstellenden.”

Workshops
Acteur en dramatherapeut Marius Gosschalk verzorgt een workshop terugspeeltheater, actrice Marianne van Zeijlen fysiek theater, regisseurs Bernadette Sikkens een workshop met muziek als basis en mevrouw Wim Wijnakker een workshop met beeldend theater.
Laatstgenoemde is ook de inspirerende regisseur van Chaja Theater. Een ochtend in de twee weken treffen de deelnemers aan deze theatergroep elkaar op de speelvloer van de Groene Engel in Oss. “Onder de bezielende, enthousiaste begeleiding van mevrouw Wijnakker starten we dan zonder huiswerk”, vertelt José van Leur.
José heeft enkele jaren geleden in de Lievekamp meegedaan aan de kennismakingsbijeenkomst van Spelen voor je Leven. Zij was toen meteen enthousiast en gaf zich op als deelneemster aan het Chaja Theater Spelen voor je Leven verbonden aan de landelijke stichting Kanker in Beeld.
“Wim Wijnaker voelt feilloos de sfeer aan”, weet ze. “Heeft iemand het wat moeilijk, dan is er ruimte om dat te ventileren. Niets moet, alles mag. Het spelen kan van alles zijn: verkleedpartijtjes en toneelstukjes. Maar vooral ook improviseren, vaak zonder tekst maar met lichaamstaal”.

Goed gevoel
“Wij voelen ons vrij, niet bekeken, veilig. Aan het einde van de ochtend gaan we allemaal met een goed gevoel en een glimlach naar buiten. We verheugen ons elke keer op de volgende keer”.
“Deze uitlaatklep bij Chaja Theater Spelen voor je Leven voelt fijn en met Wim als stuwende kracht zelfs als een warme deken! Hopelijk komen er nog meer mensen meedoen”, zegt José van Leur.
Bellangstellenden mogen voor een tientje de hele dag meedoen aan de workshops. Ze krijgen daarvoor koffie, thee en een lunch en workshops. Dat is mogelijk door een anonieme gift. Tijdens de middagpauze treedt Chaja koor Zingen voor je Leven op. Verder is er een tentoonstelling van verwerkingskunst. Mensen uit Oss kunnen nog werk aanmelden dat ze gemaakt hebben tijdens hun ziekte.

De Chajadag is een samenwerking met Theater van de Stad, de programmalijn van Theater De Lievekamp waarbij lokale initiatieven een podium krijgen.

Inschrijven voor deelname aan de kennismakingsdag kan via www.stichtingchaja.nl (zie bij Uitgelicht) Iedereen kan echter zo binnenlopen om kennis te maken met stichting Chaja en de tentoonstelling met verwerkingskunst te bekijken.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27259