Datum plaatsing: 15 juni 2018

23 en 24 juni: De Sprong & Zuiderwaterlinie-festival


23 en 24 juni: De Sprong & Zuiderwaterlinie-festival


Ravenstein (Oss): Avontuur op komst! Laat je het weekend van 23 en 24 juni verrassen door De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. De eeuwenoude waterlinie van Grave tot aan Bergen op Zoom vormt dan het speelveld voor spelers, muzikanten, vocalisten, poten en dansers van het festival en voor de tientallen parachutisten van De Sprong. Er is een bomvol programma. Trek samen met het garnizoen over bewogen, bevlogen en bevochten grond. Geniet van een adembenemend luchtspektakel en kom kijken hoe parachutisten De Sprong wagen. Laat je meevoeren door toneelvoorstellingen op bijzondere locaties, opzwepende muziek langs de oevers van de linie, gedichten en dans op onverwachte ogenblikken. Samen maken we van een verdedigingslinie een linie van verbinding. Kom en laat je veroveren!

De Zuiderwaterlinie is een stelsel van van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen en in de 17de eeuw gebouwd om de Noordelijke Nederlanden te beschermen tegen vijandelijke troepen uit het zuiden. De linie loopt van Bergen op Zoom tot Grave, is 165 kilometer lang en de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, kon het land onder water worden gezet en daarmee de vijand op veilige afstand worden gehouden. ,,Wat vroeger een militaire verdedigingslinie was, moet nu een podium zijn voor iedereen", aldus Jeroen Everaert van kunstproducent Mothership, bedenker van het evenement. ,,Het verdient respect hoe de Zuiderwaterlinie destijds is gebouwd en vervolgens ons land heeft beschermd. We willen de linie in zijn geheel - een 'verborgen parelsnoer' - in de kijker zetten en daarmee iedereen bewust maken wat voor prachtig gebied en waardevolle historie Nederland rijk is."

Tientallen parachutisten springen zaterdag 23 juni uit vliegtuigen die in formatie laag over de Zuiderwaterlinie vliegen. Zij landen op vijf verschillende locaties. De parachutisten worden feestelijk onthaald door de plaatselijke bestuurders, bewoners en publiek. De 'parachutesprong van verbinding' heeft als doel de Zuiderwaterlinie als waardevol erfgoed onder de aandacht te brengen. Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie vertelt enthousiast: ,,De Zuiderwaterlinie vraagt erom ontdekt te worden. Op de grond om er de historie en natuur aan den lijve te ervaren. Vanaf het water waar blijkt dat deze waterlinie zijn naam eer aandoet. Maar het meest spectaculair is de linie vanuit de lucht. Dan wordt het ingenieus aangelegde stelsel van forten, vestingsteden en inundatiegebieden in zijn volle omvang zichtbaar. Dus lopen, varen n springen we op de Zuiderwaterlinie; het grootste erfgoed van Brabant.
De groep van parachutisten bestaat uit militairen en civiele parachutisten. In totaal drie vliegtuigen, waaronder een Hercules C130 uit Nederland, vliegen in formatie laag over de gehele linie en splitsen vervolgens op om de parachutisten de sprong te laten maken. De parachutisten landen in de vijf stellingen Bergen op Zoom - Steenbergen, Willemstad, Breda - Geertruidenberg, Den Bosch - Vught - Heusden en Grave - Ravenstein. Iedereen is welkom om naar De Sprong te komen kijken en aansluitend het Zuiderwaterlinie Festival te bezoeken.

In Grave (Gemaal van Sasse) vindt De Sprong om 16.00 uur plaats. Terwijl u kijkt naar de parachutisten die naar beneden komen luistert u naar het Zuiderwaterlinie projectorkest. Aansluitend start vanaf 19.00 uur bij Muzelinck de Nacht van Muzelinck. Daar wordt u getrakteerd op meer muziek, theater, dans en beeldende kunst!

Op 24 juni zijn er theaterroutes in Megen en Ravenstein. U wordt meegenomen op een tocht langs bijzondere locaties waar u kunt genieten van bijzondere theateracts. Per tocht betaalt u 10,- per persoon.

Locaties & tijden
De Sprong | zaterdag 23 juni 2018
12.00 uur | Vliegtuigen vertrekken vanaf Vliegbasis Eindhoven en beginnen hun fly-by vanaf Grave. Stelling Breda - Geertruidenberg, Kleine Schans, Terheijden.
Stelling Grave - Ravenstein, Gemaal van Sasse.
Civiele sprong: 16.00 uur. Festivalprogramma: 15.30-18.00 uur.

Zuiderwaterlinie Festival | zondag 24 juni 2018
12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur 'veldtochten der verbeelding' in Megen en Ravenstein
10,- per persoon.
Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar via www.zuiderwaterlinie.nl

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29247