Datum plaatsing: 20 juni 2018

Kringgildedag Hoge Schuts in Elzenhoekpark Oss


Kringgildedag Hoge Schuts in Elzenhoekpark Oss


Oss (Oss): Op zondag 24 juni vindt in het Elzenhoekpark in de Ruwaard in Oss een regionaal schuttersfeest plaats: de Kringdag Hoge Schuts. Twaalf schuttersgilden uit de regio komen naar Oss voor hun jaarlijkse gildefeest. Het organiserende Sint Sebastiaan Gilde uit Oss heeft samen met de Werkgroep Ruwaard Midzomerfestijn een aantrekkelijk programma samengesteld voor het hele weekend. Het thema van de gildedag is: ĎFeest van Verbindení. De Ruwaard is een wijk met meer dan 75 nationaliteiten. Het Midzomerfestijn brengt een gevarieerd programma om de Ruwaardbewoners met elkaar in contact te brengen met eten, muziek, kunst en cultuur. Het gildefeest sluit hierbij aan door de Ruwaard en de stad Oss kennis te laten maken met een eeuwenoude typisch Brabantse cultuur: de schuttersgilden. De tradities van de schuttersgilden staan op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed en zijn onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de Brabanders.
Op zaterdag 23 juni wordt het Midzomerfestijn om 13.00 geopend met een kanonschot van het Gildekanon. Er worden vervolgens workshops voor de jeugd georganiseerd die in het teken staan van het gilde zoals vendelen, trommen en bazuinblazen. De Gildedag op zondag 24 juni start met een eucharistieviering in de Heilig Hartkerk om 10.00 uur. Om 12.30 uur start een historische optocht van de deelnemende schuttersgilden door de Dichtersbuurt in de Ruwaard. In het Elzenhoekpark vindt op het grote KAKO-veld een defilť plaats. Om 13.30 uur start een Massale Opmars en wordt het festijn officieel geopend met een kanonschot en een vendelgroet. Vanaf 14.30 vinden er wedstrijden plaats in het park in allerlei gildedisciplines: trommen, bazuinblazen, vendelen, jeu de boules, standaardrijden, geweerschieten en kruisboogschieten. Een bijzonder en spectaculair onderdeel is het Ringsteken. In de Kunst- en Hobbymarkt is een informatiestand ingericht met informatie over de gildedag en de schuttersgilden.
Om 18.00 start de prijsuitreiking voor de deelnemende gildebroeders en -zusters in de Feesttent en vanaf 19.30 is er een gildefeest in de tent.

Meer informatie:
www.kringdag.hogeschuts.nl

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27690