Datum plaatsing: 29 juni 2018

Verborgen armoede bestaat nog volop


Verborgen armoede bestaat nog volop


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Yvette Hurkens is veel op pad om bij ondernemers te informeren of er wat leuks te scoren valt voor haar organisatie Quiet. Wij ontmoeten haar in het centrum van Rosmalen waar zij een paar afspraken heeft. “Armoede’ is een relatief begrip geeft zij toe. “Als je geen brood kunt kopen ben je arm of behoeftig, hoe je het ook noemt. Maar het kan ook gebeuren dat je dingen mist die je eerst wel had.”

door Herman van Dinther

Je verliest je baan terwijl je een hoge hypotheek hebt. Je gaat scheiden, je raakt de helft van je boedel kwijt en zit vast aan alimentatie, je bedrijfje dat je met hart en ziel opbouwde redt het niet en je blijft met grote schulden achter. Allemaal situaties waar je niet aan moet denken maar die veel mensen ongewild overkomen.
‘Het zal wel meevallen’ denkt de doorsnee burger die zijn normale leventje kan leiden.
“Maar het valt niet mee”, weet Yvette (50). “Er zijn allerlei initiatieven die eraan werken om het leed en de ontberingen waaraan ongemerkt veel mensen lijden, te verzachten. Quiet overlegt en werkt samen met organisaties uit het ‘Netwerk tegen Armoede’ uit Den Bosch, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank, Copernikkel, het Jeugd Sportfonds, Juvans en Divers. ”

Uitrol
“Quiet Community is een vrij jonge club die in 2015 in Tilburg is ontstaan. In ras tempo wordt op veel plaatsen gewerkt aan de uitrol van de organisatie die met name op vrijwilligers draait. Financiën komen uit de hoek van subsidie, donaties van serviceclubs maar ook door steun van anonieme weldoeners. De kiem voor Quiet is indertijd gelegd door ondernemers, die in de Quote 500 staan, aan te schrijven en om hulp te vragen. Dat leverde enkele reacties op waarmee verder is gebouwd. Vorige jaar hebben, na Tilburg, de steden Groningen, Maastricht en Den Bosch dit initiatief omarmd. Dit jaar zijn Rotterdam, de Drechtsteden en Hilvarenbeek erbij gekomen.
Elke Community werft lokale sponsors om haar ‘members’ (huishoudens in armoede) om beurten via een digitaal systeem iets aan te bieden wat ze normaal gesproken niet kunnen betalen.”

Alles welkom
“Er zijn best wel winkeliers die in hun magazijn ‘winkeldochters’ hebben liggen die zij voor zinvol gebruik aan Quiet willen geven. Zo kregen we laatst maar liefst tachtig fietstassen van een lokale fietsenmaker. Graag maken wij ondernemers, waaronder winkeliers, maar ook particulieren erop attent dat alle beetjes helpen. Zomaar wat ijsjes beschikbaar stellen, een knipbeurt bij de kapper, een behandeling bij pedicure of schoonheidssalon, een paar uurtjes bij de sportschool, gratis toegangskaartjes voor film of sportwedstrijd, een etentje bij een restaurant, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij doen een beroep op het sociale hart van de ondernemer om mensen die minder bedeeld zijn een extraatje te kunnen bieden.”

Ontmoeten
“Iedere vrijdagochtend organiseert Quiet Den Bosch een inloop met koffie, thee en iets lekkers. Sinds de lancering eind 2017 weten steeds meer members de weg naar de Quiet inloop in de Triniteitstraat Bij Katrien te vinden. De drempel om binnen te stappen en aan te schuiven blijkt steeds minder hoog. En dat is goed, want de inloop is toch een beetje het kloppend hart van Quiet Den Bosch aan het worden”, zegt Yvette die behalve vrijwilliger ook part time coördinator sponsoring en communicatie is.

Speerpunt
“De wekelijkse inloop is een van de speerpunten van Quiet Community. Ontmoeten, elkaar spreken, helpen en versterken. Dat hoopt Quiet te bereiken met deze ochtenden. Bovendien is de inloop ook hét moment voor het ophalen van vouchers, het inschrijven van nieuwe members en zo nu en dan het verdelen van mooi aanbod.
We hebben op dit moment 220 leden die wij members noemen en we willen doorgroeien naar 450 members eind 2018.”

Zie ook www.quiet.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30454