Datum plaatsing: 12 juli 2018

Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van 's-Hertogenbosch naar Maren-Kessel


Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van  's-Hertogenbosch naar Maren-Kessel


Maren-Kessel (Oss): Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Donderdag 12 juli liep hij de dertiende etappe, van Fort Crevecoeur in 's-Hertogenbosch naar Maren-Kessel (gemeente Oss).

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geÔnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Swinkels 'verkent' de route alvast: "Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat Arnoud-jan Bijsterveld, Hoogleraar Cultuur in Brabant en het nieuwe hoofd Erfgoed van de gemeente 's-Hertogenbosch, Dieke Wesselingh, liep ook mee naar Maren-Kessel. Ook collega-gedeputeerde Bert Pauli wandelde mee"

Met liefde
Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. "Ook deze keer was dat zeer de moeite waard. Het was een schitterende tocht waarin waterlinie, natuur, landschap en cultuurhistorie samen kwamen. Zelfs de Romeinse geschiedenis, de befaamde Tempel van Empel, liet zich met was aanwijzingen bespeuren. Het eindigde bij de Blauwe Sluis met de oude gemalen, die inundaties mogelijk maakten om de vijand te keren. En natuurlijk de contouren van het oude fort Blauwe Sluis dat het inlaatpunt verdedigde met een uitzichttoren die een hele andere blik op de Maas biedt."

Passie
Swinkels: "Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ook deze week heb ik weer veel gehoord, gezien en geleerd, doordat ik meewandelaars had die hun kennis graag met me wilden delen."

De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op donderdag 19 juli van Maren-Kessel naar Lithoijen, beide gemeente Oss.

Foto: vlnr Arnoud-Jan Bijsterveld, Henri Swinkels, Dieke Wesselingh, Bert Pauli.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28453