Datum plaatsing: 17 augustus 2018

ReŁnie 100-jarige Bouwbedrijf van der Linden


ReŁnie 100-jarige Bouwbedrijf van der Linden


Gestel (Sint-Michielsgestel): Bouwbedrijf van der Linden: nog altijd een begrip in Sint-Michielsgestel en ver daarbuiten. Het is in 2018 precies 100 jaar geleden dat dit markante bedrijf werd opgericht. Dat wordt gevierd met een grote reŁnie in De Huif op zondag 26 augustus a.s. voor oud-medewerkers en met de nazaten van de oprichters.

Op 1 mei 1918 traden de 27-jarige timmermanszoon Jan P. van der Linden en bakkersdochter Drieka van Vessem, beiden uit Sint-Michielsgestel, met elkaar in het huwelijk. Het was ook de dag dat Jan besloot om voor zichzelf te beginnen. Hij was een vakman in hart en nieren die zich het aannemersvak door noeste zelfstudie in de avonduren eigen had gemaakt.

En dat wierp zín vruchten af. Jan legde de basis voor een regionaal bouwbedrijf van formaat, dat een groot aantal bouwwerken op zín naam schreef. Zo werd in de jaren í40 en í50 aan de Bossche St.-Jan gerestaureerd. Flinke groei trad op na de Tweede Wereldoorlog toen zijn zoons Sjel en Christ, met hun latere mededirecteur Jan van Pinxten, het roer overnamen. In de driehoek Nijmegen-Eindhoven-Breda realiseerde het bedrijf aansprekende projecten. Zo werden ziekenhuizen gebouwd in Veghel, Deurne, Ďs-Hertogenbosch (Carolus) en Nijmegen (Radboud).

Landelijke speler
In de tweede helft van de jaren zeventig trad de derde generatie aan; eerst Marcel en wat later ook zijn neef Michel. Ook Gerrit van Pinxten, de jongere broer van Jan, kwam in de leiding van het bedrijf. De onderneming groeide uit tot een landelijke speler. Ziekenhuizen en medische faculteiten werden gebouwd in onder meer Utrecht, Maastricht, Amsterdam en Dordrecht. Daarnaast ook talrijke universiteitsgebouwen, hogescholen, kantoren, fabrieken, laboratoria en overheidsgebouwen, waaronder de kantoren van de PNEM in Den Bosch en van Waterschap De Dommel in Boxtel.

In 1995 fuseerde Bouwbedrijf van der Linden met Hevo uit ís-Hertogenbosch, maar ging als een zelfstandige werkmaatschappij onder de nieuwgevormde holding verder. In 2003 volgde de overname door de Hurks Groep uit Eindhoven. Ook de laatste 15 jaar zijn er door het hele land imposante bouwwerken neergezet, waaronder veel ziekenhuizen, zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Bernhoven in Uden, maar ook het gemeentehuis in het eigen Sint-Michielsgestel.

Feestprogramma
Tijdens de reŁnie worden twee jubilarissen gehuldigd die dit jaar een halve eeuw bij het bedrijf hebben volgemaakt: Gerard van Grinsven (kraanmachinist) en Mari van de Wassenberg (hoofduitvoerder). Ook wordt een gedenksteen aangeboden aan het bestuur van Medisch Centrum Achter de Linden, dat nu in het voormalige woonhuis en bedrijfspand is gevestigd. Burgemeester Pommer onthult het naambordje van het voetpad naar de achterliggende nieuwe wijk. Het feest wordt opgeluisterd door de Gestelse en de (eveneens 100-jarige) Dungense Harmonie.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.25761