Datum plaatsing: 24 augustus 2018

Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van Oijen naar Megen


Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van Oijen naar Megen


Oijen (Oss): Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Donderdag 23 augustus liep hij de vijftiende etappe, van Oijen naar Megen (beide gemeente Oss).

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geÔnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Plogging
Swinkels 'verkent' de route alvast: "Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat Kees van de Wiel van de Heemkundekring Megen, Haren en Macharen, Ernest de Groot van Waterschap Aa en Maas, de Osse wethouder Johan van der Schoot, die als gast Mari Nelissen van de bilbiotheek in Oss meenam. Ook te gast was Ron Bekker. Hij doet aan 'plogging', zwerfvuil opruimen tijdens het hardlopen. Dat gaat hij ook doen tijdens de Zuiderwaterliniemars, die op 16 september start in Grave en Bergen op Zoom, aan de uiteinden van de Zuiderwaterlinie. Op 23 september treffen we elkaar in het midden, in Heusden, waar we dat feestelijk vieren."

Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. "Kees van de Wiel wist ons van alles te vertellen over de natuur, de bebouwing en de Maas. Prachtig, zijn verhaal over de schippers die wanhopig werden van de slingerende rivier waardoor ze ontzettend lang deden over een klein stukje varen van Lith naar Megen. En Ron, die vertelde dat hij heel blij wordt van ploggen, omdat hij de wereld een beetje mooier maakt."

Doorkruisen
Swinkels: "Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ik heb vandaag weer een heleboel nieuwe dingen gezien en gehoord. Allemaal van meewandelaars die hun kennis graag met me wilden delen."

De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op zaterdag 1 september in en om Ravenstein.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26124