Datum plaatsing: 30 augustus 2018

Lithse fanfare stapt naar rechter


Lithse fanfare stapt naar rechter


Lith (Oss): De Lithse fanfare vraagt de rechtbank in Den Bosch om een oordeel over het Osse subsidiebeleid. Heeft de gemeente hierin juist gehandeld? Al voor de zomer bleek dat veel fracties in de Osse gemeenteraad daar al grote vraagtekens bij zetten. Zij vragen het college van b en w om het subsidiebeleid te evalueren en te herzien. De Lithse fanfare heeft besloten om hier niet op te wachten en in beroep te gaan bij de rechtbank.

De fanfare uit Lith strijdt al heel lang voor een gelijkwaardige behandeling in de subsidiŽring voor fanfare en harmonieŽn in de gemeente Oss. Sinds de herindeling van Oss en Lith Ė acht jaar geleden Ė krijgt de Lithse muziekvereniging de helft minder basissubsidie dan andere verenigingen uit de nieuwe gemeente. Het gaat dan om ongeveer 2.250 euro minder basissubsidie dan andere vergelijkbare muziekverenigingen uit de gemeente Oss. Een hernieuwd bezwaar tegen deze ongelijkheid werd in juli 2018 opnieuw ongegrond verklaard door het college van burgemeester en wethouders.

Twee sporen
Verschillende raadsfracties hebben zich intussen achter het bezwaar van de Lithse muziekvereniging geschaard. Toch wil de fanfare de evaluatie en herziening van het gemeentebeleid binnen de gemeente niet afwachten. Voorzitter Ad Sterkens: "We vragen al jarenlang om die gelijkstelling en kregen tot nu toe altijd nul op het rekest. Voor de zomer kregen we gelukkig ook steun vanuit de gemeenteraad. Maar we moeten nog maar afwachten of er voor ons een positief resultaat uitkomt. En zo ja, wanneer. We voeren daarom nu actie via twee sporen: het politiek bestuurlijke spoor en het juridische spoor."

Vergeefse pogingen
Eerdere pogingen betreffen een intensief overleg met de betrokken wethouder en ook de tien overige muziekverenigingen in 2017. De andere muziekverenigingen werden nadrukkelijk betrokken omdat ook zij de gelijkstelling van de Lithse fanfare binnen het subsidiebeleid ondersteunden. Toch kwam er vanuit het Osse gemeentebestuur geen instemming. Naast dit overleg heeft de Lithse muziekvereniging in de voorjaren van 2016 en 2018 ook tweemaal officieel bezwaar gemaakt tegen de subsidieverlening. Ook dit was tevergeefs.

Gelijke behandeling
"We merken gelukkig dat velen - burgers, collega-muziekverenigingen en ook politieke raadsfracties - vinden dat de fanfare terecht vraagt om een heel normale, gelijkwaardige behandeling. Helaas stuiten we op een woud aan beleidsregels en argumenten vanuit de gemeente. Argumenten waarom iets wat feitelijk heel krom is nog steeds niet recht kan worden gebogen", benadrukt Sterkens. "Wij zijn geen juristen maar verenigingsmensen. Mensen die vooral graag bezig zijn met cultuur en muziek in de gemeenschap. Iets wat we ook graag in samenwerking met de gemeente doen. Eigenlijk verwachten we als vereniging, muzikanten en inwoners dat de gemeentelijke overheid ons steunt en recht doet aan algemene principes zoals het gelijkheidsbeginsel".Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26210