Datum plaatsing: 06 september 2018

Gemeenten willen polders Rosmalen, Geffen en Lith verder verkennen


Gemeenten willen polders Rosmalen, Geffen en Lith verder verkennen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Gemeente ’s-Hertogenbosch wil de mogelijkheden van duurzame energie in de polder van Rosmalen verder verkennen. Het gaat daarbij, samen met gemeente Oss en provincie Noord-Brabant, ook om de Lithse en Geffense polder. In de aanpak wil de gemeente de verkenning op een open manier aanpakken. Met nauwe betrokkenheid van bewoners en belanghebbenden. Het college legt dit voorstel voor aan de gemeenteraad om daar een besluit over te nemen.

Duurzaam doel
Gemeente ’s-Hertogenbosch wil in 2050 een klimaat neutrale gemeente zijn. Daarnaast zijn er initiatiefnemers met plannen voor windturbines of zonnepanelen. Ze kijken daarvoor naar de polder tussen Oss en ’s-Hertogenbosch. Het is nu belangrijk dat de gemeente bekijkt of en op welke manier er ruimte is voor het grootschalig plaatsen van windmolens en zonnepanelen. Daarmee moet er een antwoord komen op een aantal vragen. Passen windmolens en zonnevelden in het landschap? Hoeveel dan? Onder welke voorwaarden staan we ze toe? Daarbij kijken we ook naar de kwaliteit van landbouw, water, natuur en recreatie. En of we op die vlakken kunnen verbeteren.

Samen met bewoners en belanghebbenden
Vanaf het begin wil de gemeente met bewoners en belanghebbenden in gesprek. Dat gebeurde dit voorjaar al. Toen spraken we al met bijvoorbeeld wijk- en dorpsraden. In het voorstel aan de gemeenteraad stelt het college voor om deze aanpak door te zetten. En samen met bewoners en andere belanghebbenden de mogelijkheden verder te bekijken. We zetten in op het maken van een beeld van de toekomst voor dit gebied met zo veel mogelijk waarde voor zo veel mogelijk partijen en bewoners.

Wethouder Mike van der Geld: “Er ligt nu een kansrijke en duurzame uitdaging om samen met bewoners en belanghebbenden het gesprek verder aan te gaan.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.42532