Datum plaatsing: 08 januari 2019

René van Rooij: |Dat zwaard moet terug naar Oss!"


René van Rooij: |Dat zwaard moet terug naar Oss!"


Oss (Oss): De schout van Oss, René van Rooij, zorgde maandagavond voor een daverende verrassing. Tijdens de officiële plechtigheden bij de onthulling van de replica van het beroemde zwaard op de rotonde in de Molenstraat, trad Van Rooij onder trompetgeschal naar voren om met een megafoon het volk van Oss toe te spreken. In klare taal maakte hij duidelijk dat het zwaard thuishoort in het Jan Cunen Museum in Oss en niet in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Om zijn woorden kracht bij te zetten, overhandigde hij Luc Amkreutz, conservator van het Leids musuem, een bevelschrift waarin officieel beslag wordt gelegd op het zwaard door de Stichting Vrijstaat Land van Ravenstein.

Het zwaard dat in 1933 werd aangetroffen nabij het Osse buurtschap ‘Zevenbergen’ is volgens de Stichting zonder recht of titel uit de hoofdstad van de vrijstaat ontvreemd en meegevoerd naar Holland. Dit noemt de stichting een schoolvoorbeeld van roofkunst en acht zich derhalve gerechtigd om het zwaard terug te vorderen. Mocht dit beslag niet leiden tot het gewenste resultaat - die kans is aanwezig - dan volgen verdere acties.

Een petitie wordt voorbereid om het draagvlak onder de bevolking van Oss zichtbaar te maken. Juristen uit Oss en Ravenstein zijn reeds gestart met het onderzoeken van mogelijkheden om teruggave via juridische weg af te dwingen. Daarnaast is een werkgroep actief die middels bijzondere acties druk op de ketel wil houden. Een langdurige belegering van Leiden wordt als mogelijkheid niet uitgesloten.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29316