Datum plaatsing: 26 februari 2019

Hoe zorg je voor veiligheid in het tijdperk van online gamen?


Hoe zorg je voor veiligheid in het tijdperk van online gamen?


Regio ('s Hertogenbosch): Online gamen verovert nog altijd de wereld. Jong en oud, man en vrouw, allen spelen ze wel eens een game online. Jaren geleden gaven wetenschappers al aan dat online gamen helemaal niet ten koste gaat van een sociaal leven, mits er met mate mee om wordt gegaan. Een keerzijde van gaming online is dat je niet altijd weet met wie je speelt. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je voor veiligheid zorgt in het huidige tijdperk van online gamen.

Pesten

Pesten is een ding van alle tijdperken. Toch neemt pesten andere vormen aan nu steeds meer kinderen en jongeren in het bezit zijn van een smartphone en online gamen. Een van de risico’s bij online gamen, is dat je kind gepest gaat worden. Dit kan uiteenlopen van buitengesloten worden tot aan scheldkanonnades en zelfs bedreigingen. Het is belangrijk om hier open met je kinderen over te communiceren. Maak screenshots van dergelijke vervelende berichten en stuur deze naar de beheerders van de game. Wellicht dat zij deze spelers een ban kunnen geven. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om spelers te blokkeren. Laat je kinderen in ieder geval weten dat aanstootgevend gedrag niet geaccepteerd hoeft te worden.

Privacy

Ga voorzichtig om met privacygevoelige informatie. Speel je bijvoorbeeld op live casino unibet, dan weet je dat de achterliggende partij zorgvuldig met je gegevens omgaat. Het is wel belangrijk om te weten dat je nooit aan onbekenden, of mensen die je denkt te kennen, persoonlijke informatie geeft. Denk hierbij aan je adres en bankrekeningnummer. Twijfel je of je te maken hebt met een vorm van phishing, informeer dan altijd bij de instantie die hierom vraagt. Leer je kinderen ook om nooit hun voor- en achternaam met adres bekend te maken. Gebruik een pseudoniem en laat je kinderen NOOIT foto’s versturen via welk online platform dan ook.

Kinderlokkers en webcams

Het grootste gevaar voor kinderen die online gamen ligt hem in het feit dat kinderen goedgelovig zijn, maar ook volwassenen hebben nogal eens de neiging te vergeten dat niet iedereen is wie hij zegt dat hij is. Ze weten niet wie er aan de andere kant tegen ze aan het gamen is. De persoon die beweert een kind van tien te zijn en van voetbal houdt, kan net zo goed een man van middelbare leeftijd zijn die hele andere ideeën heeft dan gezellig een online game te spelen. Houd toezicht op wat je kind online doet en spreek met ze over de gevaren van online gamen. Leg ze uit hoe je op een veilige manier een webcam gebruikt, of schakel deze uit om er zeker van te zijn dat je kind hier geen gevaar mee loopt. Maak je kind ook duidelijk dat het heel makkelijk is om je anders voor te doen op internet en dat er mensen zijn die wel eens kwade bedoelingen hebben. Voor volwassenen geldt hetzelfde. Stuur geen foto’s die je niet wil zien circuleren op internet. Eenmaal op internet en je komt er niet meer vanaf.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28526