Datum plaatsing: 28 maart 2019 - Laatst gewijzigd: 28-03-2019 12:28:41

Bijeenkomst in Den Bosch over investeringen in ICT & data


Bijeenkomst in Den Bosch over investeringen in ICT & data


Regio ('s Hertogenbosch): De gemeenteraad Den Bosch blikt met een warm gevoel terug op het werkatelier dat onlangs werd georganiseerd. Het bedrijfsleven, onderwijs en de gemeente kwamen samen om na te denken en te overleggen over de toekomst van Den Bosch als ICT- en datastad. De alomtegenwoordigheid van het zogenaamde 'big data' is niet meer te missen, aldus het platform: "ICT en data raken namelijk tot in de haarvaten van onze maatschappij en beïnvloeden ons dagelijks leven steeds meer". De vraag is dus hoe Den Bosch, en de regio in het algemeen, kan investeren in een duurzame deelname aan deze ontwikkeling.

Bedrijfsleven drijvende kracht
Aandacht voor dit thema wordt vooral geschept door het bedrijfsleven zelf, dat recentelijk een oproep deed aan de gemeenteraad om data de focus te maken van de stad. Deze oproep werd serieus genomen en omgezet in het zogenaamde Economisch Actieplan 2019-2025, een beleidsdocument waarin wordt uitgelegd hoe Den Bosch hoopt 'datahoofdstad' van het land te worden. Het zoeven genoemde werkatelier, oftewel workshop, diende ter uitbreiding en ontwikkeling van de ideeën uit het actieplan. De meer dan zeventig deelnemers werkten samen aan voorgestelde concepten en deelden zo hun inzichten over de beste stappen die kunnen worden genomen.

Efficiëntie, overzicht en duurzaamheid
De besprekingen tijdens het werkatelier werden opgedeeld volgens vier thema's, namelijk ICT & Data, Talent, Binnenstad en Circulaire Economie. Het laatstgenoemde thema is ook zeker een onderwerp dat de wijdere regio aangaat, gezien het concept van circulaire economie zich richt op het maximaliseren van hergebruik van grondstoffen en ander materiaal, een doel waarbij samenwerking in de regio van essentie is. Door middel van verbeterde monitoring van bedrijfsprocessen helpt de ICT bij het inzichtelijk maken van verbruik, mogelijke optimalisatie van efficiëntie, en het delen van grondstoffen of afval om vernietiging te voorkomen.

Procesverbetering in het Nederlandse bedrijfsleven
De energietransitie, het grootschalige omschakelen naar een duurzame maatschappij en industrie, leunt zwaar op maatregelen die energievoorziening en -verbruik op de schop nemen. Investeringen in de ICT zoals de gemeente Den Bosch die voorneemt, zouden kunnen bijdragen aan één onderbelicht aspect van de energietransitie, namelijk de zogenaamde procesoptimalisatie. Door middel van datavergadering kunnen bedrijfsprocessen inzichtelijk worden gemaakt, en energie- en tijdsverspilling worden bestreden. Eén goed voorbeeld daarvan is Jungheinrich Profishop, dat met hun 'Warehouse Management' ICT en magazijntechniek combineert om bedrijven efficiënter te laten lopen. Maar ook in de landbouw hebben ondernemers baat bij procesoptimalisatie, vooral om vernietiging van producten te voorkomen.

Vervolg werkatelier
Vanwege het grote succes van het werkatelier, is de gemeenteraad actief bezig met het uitwerken van de ideeën en het eventuele organiseren van een vervolgbijeenkomst. Wilt u deelnemen, meedenken of eenvoudigweg meer informatie? Stuur dan een bericht naar de afdeling Economie & Energie van de gemeenteraad.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

overheid nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15480