Datum plaatsing: 22 mei 2019

Stimuleringsregeling zonnepanelen loopt door tot 2023


Stimuleringsregeling zonnepanelen loopt door tot 2023


Regio ('s Hertogenbosch): De Rijksoverheid heeft een pakket aan stimuleringsmaatregelen opgesteld voor burgers en bedrijven om de investeringen in hernieuwbare energie te stimuleren. Een van die stimuleringsmaatregelen is de salderingsregeling. De maatregel zou in 2021 op zijn eind lopen, maar het ministerie heeft aangekondigd dat de salderingsregeling tot 2023 doorloopt.

Wat houdt salderen in?
Er is geen landelijke subsidieregeling voor de aankoop van zonnepanelen. Wel heeft de overheid de zogenaamde salderingsregeling in het leven geroepen om het opwekken van zonne-energie aantrekkelijk te maken. Er kan namelijk zelf opgewekte energie teruggeleverd worden aan het net. Op de energienota staat het aantal kilowatturen dat is verbruikt en het aantal dat is teruggeleverd. Het verschil, de aftreksom, heet salderen.

Er wordt met zonnepanelen dus niet alleen financieel geprofiteerd omdat de energierekening lager uitvalt door het gebruik van de stroom die de panelen opwekken, maar er wordt ook geprofiteerd omdat de surplus aan energie die wordt opgewekt, teruggeleverd wordt aan het net en in mindering wordt gebracht op de energienota. De particulier krijgt dezelfde prijs voor de teruggeleverde stroom als voor de afgenomen stroom.

Het kabinet heeft aangekondigd dat deze salderingsregeling doorloopt tot 2023, maar dat het voordeel dat elk jaar ontvangen wordt steeds lager wordt en uiteindelijk uitkomt op 0.

Andere maatregelen en stimuleringsregelingen hernieuwbare energie
Zoals gezegd, heeft de overheid een pakket aan regelingen samengesteld die investeringen in hernieuwbare energie moeten bevorderen. Zo is er een korting op de energiebelasting indien er collectief duurzame energie wordt opgewekt. Ook is er een Investeringssubsidie Duurzame Energie die jaarlijks een budget ter beschikking stelt om particulieren en bedrijven tegemoet te komen in hun investeringen in duurzame apparaten, zoals warmtepompen, pelletketels en zonneboilers. Deze regeling loopt in ieder geval tot eind 2020.

Natuurlijk investeert particulier of een bedrijf ook in duurzame energie indien ze energie afnemen van een groene leverancier. Overstappen is tegenwoordig eenvoudig en leveranciers worden steeds groener. Via de energievergelijker 2019 is het eenvoudig om te kijken of de energieleverancier voldoet aan de gestelde eisen.

Energiebesparende maatregelen
Naast de investeringen in hernieuwbare energie, kan een particulier veel doen om energie te besparen. Dat begint bij het isoleren van de woning en het veranderen van gedrag. Het isoleren van muren, vloeren en daken kan vrij eenvoudig. Deze investering betaalt zich op twee manieren terug: enerzijds is het direct zichtbaar op de energienota, want er kan tot 25% bespaart worden op de energierekening. Anderzijds levert het een beter energielabel op, wat de waarde van de woning ten goede komt. Denk ook aan het vervangen van de enkele beglazing.

Tot slot vraagt een energiebesparing een verandering in gedrag. De veranderingen zijn vrij geijkt, maar wel noodzakelijk. Douche korter, stook minder hard en minder lang, hang de was op in plaats van de droogtrommel te gebruiken en schakel verlichting en elektrische apparaten op tijd uit.





Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28104