Datum plaatsing: 09 juli 2019

Veel gesjoemel bij garages omtrent de apk-keuring


Veel gesjoemel bij garages omtrent de apk-keuring


Regio ('s Hertogenbosch): Iedere autobezitter in Europa is verplicht om in een auto te rijden die apk gekeurd is. Helaas toont onderzoek van de Consumentenbond aan dat er nogal wat gesjoemeld wordt bij garages omtrent de apk-keuring. Het gesjoemel vindt het meeste plaats bij de grotere, meer bekendere garages. Blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek
Naar aanleiding van vele klachten van de bevolking omtrent de apk-keuring, besloot de Consumentenbond een onderzoek te starten. Tijdens dit onderzoek liet de Consumentenbond 12 auto's bij 11 garages keuren, om zo de werkwijze van diverse garages te testen. Joyce Donat van de Consumentenbond concludeerde tijdens het onderzoek dat er bij iets meer dan de helft van de garages iets "fout" ging. Zo rekenden diverse garages hoge kosten voor plotselinge, niet bestaande mankementen en gebreken. Door second opinions te laten uitvoeren bij andere garages en controleurs in te schakelen van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), is gebleken dat er helemaal geen gebreken waren aan de auto's.

Opvallend is dat het gesjoemel vaker voorkomt bij de grotere, bekendere garages dan bij de wat kleinere garages. De Consumentenbond adviseert daarom altijd de factuur en het keuringsrapport op te vragen. Klopt er iets niet, aarzel dan niet om elders de auto te laten keuren. Consumenten worden vaak onder druk gezet om direct akkoord te gaan met één of vaak meerdere reparaties. Het argument is vaak dat de auto anders afgekeurd wordt waardoor er niet meer met de auto gereden mag worden: dit is onzin. De auto zal na weigering van reparaties inderdaad afgekeurd worden, maar dit is niet direct een probleem. De auto mag namelijk altijd nog verplaatst worden naar een andere garage voor een herkeuring. Bovendien is het vaak zo dat wanneer er niet akkoord wordt gegaan met het uitvoeren van (onnodige) reparaties, deze ineens niet vermeld worden op het keuringsrapport.

De apk-keuring
Net als wegenbelasting betalen en de auto verzekeren, is ook de Algemene Periodieke Keuring, oftewel de apk, in Nederland verplicht. Iedere auto waarmee gereden wordt, of zelfs langs de weg staat, dient ieder jaar of eens in de twee of drie jaar gekeurd te worden. Afhankelijk van de leeftijd van de wagen. Oldtimers daarbij uitgezonderd, deze auto's hebben geen apk-plicht. De apk-keuring dient uitgevoerd te worden door een RDW erkend bedrijf. Deze zal een keuringsrapport meegeven, dat dient als bewijs van de keuring. De apk geeft geen garantie dat er tussen keuringen niets aan de auto zal gaan mankeren, maar geeft wel een aardig idee van in welke staat de auto op het moment verkeert.

Als een auto waarmee wordt gereden is afgekeurd of wanneer de apk hiervan is verlopen, dan is dit strafbaar. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld boetes uitgeschreven worden, die kunnen oplopen tot in de honderden euro's. Overigens zijn de auto en de bestuurder niet verzekerd bij een ongeval. Er is namelijk een geldige apk nodig om een autoverzekering te hebben. De apk-keuring is er voor de eigen veiligheid en de veiligheid van iedereen die de weg op gaat. Daarom is het ook verstandig om, naast de apk, regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan de auto zodat iedereen veilig de weg op kan.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28685