Datum plaatsing: 24 juli 2019

Twee belangrijke redenen waarom Bitcoin ook een verzekering is


Twee belangrijke redenen waarom Bitcoin ook een verzekering is


Regio ('s Hertogenbosch): Een hoog speculatief beleggingsinstrument en een digitale munt. Zo zal Jan Modaal de cryptomunt Bitcoin waarschijnlijk omschrijven. Verbazingwekkend is dat natuurlijk niet, want in de praktijk is Bitcoin inderdaad heel volatiel. Zowel hoge winsten als verliezen zijn de standaard. Toch noemen experts Bitcoin soms ook een verzekering. En dat heeft twee belangrijke redenen.

Verzekering tegen wantrouwen in financiële markten
Op vlak van marktkapitalisatie troeft Bitcoin ($230 miljard) sommige vlot verhandelde edelmetalen eenvoudig af. Ten opzichte van goud, waarvan de marktkapitalisatie ruim 30 keer hoger ligt ($7 biljoen), is het echter geen turf hoog. Toch vertoont het ook een belangrijke gelijkenis met dat kostbaar goud.

Wanneer de markten het heel goed doen, is voor goud immers het omgekeerde waar. Goud wordt dan massaal omgeruild voor liquide middelen waarmee men kan investeren. En dus lijkt de goudkoers snel te dalen. Maar wanneer paniek de financiële markten typeert, zal de goudwaarde stijgen. En dat is zo omdat goud een verzekering is voor wanneer het niet goed gaat. Samengevat: bij een gebrek aan marktvertrouwen, floreert goud.

Ook voor cryptomunten zoals Bitcoin is dat de waarheid. Indien het vertrouwen in de reguliere markt, in overheden en in financiële instelling snor zit, zal Jan Modaal heus niet in cryptomunten investeren. Maar na een schandaal of bij een nakende monetaire crisis, geldt dan weer het omgekeerde. En zo vormt Bitcoin, net zoals goud, een verzekering tegen wantrouwen in de financiële markten. Dat is overigens ook de reden waarom overheden en financiële instanties vaak het vertrouwen in de cryptomarkt onderuit trachten te halen: zolang het vertrouwen in de reguliere markt groter is, stroomt het kapitaal niet massaal naar de cryptomarkt. Door te zeggen dat de Libra gebakken lucht is en dat Bitcoin Profit een scam is, verstevigen ze dus hun eigen positie.

Verzekering tegen een falende financiële infrastructuur
Wantrouwen en falen gaan vaak hand in hand. En dus is Bitcoin een ideale verzekering tegen het falen van de financiële infrastructuur. Dat is ook wat Chamath Palihapitiya, de CEO van durfkapitaalbedrijf Social Capital, laatst zei tijdens een interview met CNBC. Volgens hem maakt het niet uit of je het monetaire en fiscale beleid al dan niet steunt: Bitcoin is als een verzekering die je onder de matras moet hebben. Want indien de financiële structuur faalt, zal Bitcoin de verliezen weten te compenseren.

Hoe groot moet een ‘Bitcoinverzekering’ zijn?
Het mondiaal beleidsvertrouwen fluctueert voortdurend, net zoals het vertrouwen in de cryptomarkt. En dus kent Bitcoin een volatiel bestaan. Dat is iets waarop beleggers en cryptorobots graag inspelen. Zij hopen uiteraard vooral winst te boeken en houden hun cryptomunten niet altijd langdurig aan. Het aandeel in hun beleggingsportefeuille is hierbij afhankelijk van hun beleggingsstrategie.

Maar voor wie Bitcoin als een verzekering hoopt aan te houden, liggen de kaarten anders. Zij kopen Bitcoin in de hoop om het nooit te moeten aanwenden en zijn er voor the long run. Over het algemeen wordt aangeraden om zo’n 10% van de beleggingsportefeuille in goud en cryptomunten te investeren. Dat is echter de bovengrens voor een goede verzekering, het mag heus ook enkele procentpunten minder zijn. Ongeveer de helft daarvan (5%) gaat naar cryptomunten. Hier kan je uiteraard nog verder de onderverdeling maken tussen verschillende cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17996