Datum plaatsing: 07 augustus 2019

Osse zangeres Floortje Smit brengt ode aan Indische oma tijdens Nationale Herdenking


Osse zangeres Floortje Smit brengt ode aan Indische oma tijdens Nationale Herdenking


Oss (Oss): Floortje Smit (36) had een bijzondere band met haar Indische grootmoeder. Op 15 augustus brengt zij tijdens het middagprogramma van de Nationale Herdenking in Den Haag een nummer ten gehore als ode aan haar grootmoeder Lies. 15 augustus 1945 markeert het officiŽle einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ieder jaar herdenken we op deze dag bij het Indisch Monument in Den Haag Šlle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-IndiŽ en de directe gevolgen daarvan. Het programma is dit jaar breder en jonger dan ooit.

'Mijn oma is op Celebes geboren (nu Sulawesi). Tijdens de oorlog zat ze samen met haar zus en nichtjes in een Japans kamp. Onder barre omstandigheden ontfermde oma zich als veertienjarig meisje over drie kleine kinderen uit het kamp wiens moeder stervende was. Ze was getrouwd met een Nederlandse militair die na de oorlog overleed aan een hartaanval. De moeder van haar overleden man bood aan om voor ze te zorgen. Toen is ze met haar 1-jarige dochter, de halfzus van mijn moeder, op de boot naar Nederland gestapt. Later hertrouwde ze met mijn opa.'

'Oma vertelde best regelmatig over haar tijd in IndonesiŽ. Soms over het mooie gedeelte van haar leven daar en soms over het afgrijselijke deel van de geschiedenis. De tijd in het Japanse kamp was pijnlijk om over te praten, het was pure ellende. Tot haar dood heeft ze lichamelijke klachten aan die tijd overgehouden. Toch was ze altijd zo ontzettende sterk, een echte strijder. Mijn familie heeft meerdere keren aangeboden om haar mee terug te nemen naar IndonesiŽ. Om de wonden uit het verleden niet op te halen, besloot ze niet te gaan. Ze kon het niet aan. We mogen nooit vergeten wat er voormalig Nederlands-IndiŽ is gebeurd en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.'

Op haar vijftiende wint Floortje de publieksprijs van De Soundmixshow. In 2006 behaalt Floortje ook de finale van Idols. Het begin van een professionele zangcarriŤre is een feit. Ze trad op als leadzangeres in de Dinnershow of Dreams en vertolkte de hoofdrol in de musical We Will Rock You. In 2012 deed zij mee aan The Voice of Holland. Hier wist zij als finalist de derde plek te bemachtigen.

15 augustus 1945 is een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme sociale en culturele impact gehad op Nederland. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-IndiŽ. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal. Een brede mix van Nederlanders met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese, Hollandse en Indonesische achtergrond. De oorlog in AziŽ werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en op onze samenleving als geheel.

Op ťn rondom 15 augustus wordt er tijdens meerdere herdenkingen door het hele land stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Programma Herdenking
Tijdens de herdenkingsplechtigheid leggen de zussen Monique en Suzanne Klemann van band LoÔs Lane samen met hun familie de drie-generatie-krans, vertelt Jťsaja Gunawan (18) van het Haagse Vrijzinnig Christelijk-Lyceum over zijn familiegeschiedenis en treedt zanger Sjors van der Panne (40) op. Alle sprekers en artiesten hebben verschillende wortels in voormalig Nederlands-IndiŽ en delen op 15 augustus hun eigen verhaal. Minister-president Mark Rutte, leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en leden van de eerste generatie oorlogsgetroffenen leggen kransen bij het Indisch Monument. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilť.

Cultureel programma: 15.30 Ė 16.15 uur
Na de herdenkingsplechtigheid bij het Monument is er een Indische lunch en cultureel divers middagprogramma in het Crowne Plaza met o.a. muziek van Floortje Smit en Robinson Jouwe, moderne dans van Cheroney Pelupessy, theater van de broers Henry en Joshua Timisela en een expositie 'Peranakan' van kunstenaar Kevin Kwee. Het gehele progamma van de herdenkingsplechtigheid en het culturele middagprogramma in het Crowne Plaza is hier terug te vinden.

Voor meer informatie over de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag, de live tv-uitzending door NOS, het aansluitende culturele programma en herdenkingen bij andere monumenten zie 15augustus1945.nl of onze sociale media kanalen. Voor persaccreditatie, zie de noot voor de redactie.

Thema 2019 | Brandend Verlangen
Toen 75 jaar geleden in Nederland de bevrijding begon, was vrede in Nederlands-IndiŽ nog heel ver weg. Misschien wel verder dan ooit. Zowel binnen als buiten de kampen nam voor brede lagen van de bevolking de ellende alleen maar toe. Wanhopig hield men vast aan elk gerucht dat de oorlog spoedig voorbij kon zijn, waardoor het verlangen almaar vuriger werd. Een brandend verlangen om geliefden terug te zien. Een brandend verlangen naar een betere toekomst, naar een wereld van vrede en veiligheid.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29409