Datum plaatsing: 16 augustus 2019

Rondleiding Eendenkooi Maaspoort


Rondleiding Eendenkooi Maaspoort


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Verborgen in het burgemeester Van Zwietenpark ligt een eeuwenoude eendenkooi. Een schitterend, maar relatief onbekend natuurhistorisch monument, midden in Maaspoort. Enkele keren per jaar is er gelegenheid om onder leiding van een van de gidsen een kijkje achter de schermen te nemen in dit 4 hectare groot natuurgebied. Op zaterdag 31 augustus kunt u dit onbekende maar mooie stukje Den Bosch ontdekken.
De eendenkooi in Maaspoort, oorspronkelijk de Empelse kooi, stamt uit 1672. De zogenaamde Geldersche kooi bestaat uit een kooiplas, met een constructie die uitloopt in vier vangarmen. Vroeger werden hier vele eenden gevangen door de kooiker, die een huisje had op het terrein. In 2012 is het oude kooikershuis geheel herbouwd en ingericht zoals het er vroeger moet hebben uitgezien.
Inmiddels is het een natuurgebied wat wordt onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Eendenkooi Maaspoort. Ze kappen het riet, knotten de wilgen en zorgen ervoor dat de biodiversiteit in stand gehouden wordt. Door het verwijderen van bijvoorbeeld brandnetels en riet krijgen bijzondere planten- en dierensoorten een kans zich te vestigen in het kooibos rondom de plas. Het bijzonder gekleurde ijsvogeltje en in het voorjaar de beschermde zwanenbloem zijn daar een goed voorbeeld van. Naast natuurlijk eenden e.a. watervogels is de wespendief momenteel actief in de kooi. De bever en de vos worden ook met regelmaat gezien in het gebied.
Op zaterdag 31 augustus tussen 9:00u en 13:00u is de eendenkooi opengesteld voor een rondleiding en staan onze gidsen voor u klaar. Deelname is gratis, een bijdrage is welkom. Uw bijdrage zal gebruikt worden voor aanschaf van materialen en gereedschappen voor onderhoud en renovatie van de kooi. U bezoekt een natuurgebied: houdt hiermee rekening met kleding en schoeisel. Een rondleiding in de eendenkooi duurt ongeveer 1 uur. De laatste rondleiding start om 12:00u. Ook voor kinderen vanaf 6-7 jaar is er veel te beleven en te ontdekken onder begeleiding van een speciaal voor hen aanwezige gids.
Wanneer u met de auto komt kunt u parkeren bij het scouting gebouw aan de Hazenburgstede. Vanaf hier is het 300 meter wandelen over het fietspad dat parallel loopt aan de A59. Aan de rechterzijde ziet u het dichte kooibos met een steiger en bruggetje dat leidt naar de groene houten poort. Fietsen kunnen op de grasstrook geplaatst worden bij de steiger.
Wilt u meer weten over de historie van de eendenkooi of bent u geïnteresseerd in het werk dat onze vrijwilligers doen? Bezoek dan onze website www.eendenkooimaaspoort.nl . Heeft u de rondleiding gemist of bent u verhinderd? Op onze website vindt informatie over de verschillende mogelijkheden om de eendenkooi op afspraak te bezoeken.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30503