Datum plaatsing: 16 augustus 2019

Boek Rosmalenaar belicht reizen van verliefd stel rond 1900


Boek Rosmalenaar belicht reizen van verliefd stel rond 1900


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Een verliefd stel dat rond 1900 half Europa bereist. De dagboeken waarin ze verslag doen, vormden de leidraad voor het boek Als ik moet sterven, ’t liefst hier. Schrijver van het boek is Joost van Putten uit Rosmalen, oud-journalist van het Brabants Dagblad in onder meer Nuland, Vinkel en Geffen.

De globetrotters avant la lettre om wie ’t draait, zijn Alida Sanders van Loo, een schrijfster-journaliste en vertaalster, afkomstig uit Amsterdam, en Paul Buschmann, verbonden aan de destijds befaamde Antwerpse drukkerij en uitgeverij Buschmann, een familiebedrijf. Vanaf 1899 brengen stoomschepen en stoomtreinen, rijtuigen en de benenwagen de twee op weg. De bestemmingen variëren van Stockholm tot Napels, van Londen tot Tirol, van Glasgow tot de Côte d'Azur. Enzovoort.

Tien reisverslagen lagen een kleine eeuw lang ver weggestopt in het archief van de Universiteit Gent; een dagboek dat verhaalt over vier andere reizen die de twee maakten, kwam boven water op een boekenmarkt in Middelburg. Sanders van Loo blijkt zeventien jaar ouder dan haar reisgezel; het stel houdt zijn relatie zoveel mogelijk geheim, vooral Pauls ouders mogen er niet van weten. Het verklaart waarom de reisverslagen slechts koosnamen vermelden: Alida is er Doesje en Paul is Pauwke of Pauw. Bovendien heeft Doesje ‘t bemoederend vaak over ‘Jongie’. Het tweetal koppelt een tomeloze reislust aan veel affiniteit met cultuur en natuur. En, ook dat is aantrekkelijk leesvoer: Pauwke en Doesje weten wat lekker eten is. Daar komt bij: de twee doen niet aan bedgeheimen. Dat beider levens niet verschoond blijven van tragiek, wordt eveneens duidelijk.

Het eerste exemplaar van Als ik moet sterven, ’t liefst hier is aangeboden aan dr. Sylvia van Peteghem, hoofd van de Gentse universiteitsbibliotheek. Ze promoveerde op een wetenschappelijk studie naar leven en werk van Sanders van Loo, ‘een vergeten schrijfster, journaliste en vertaalster’. Van Peteghem ontving in 2008 de Cultuurprijs Vlaanderen voor Cultureel Erfgoed. Volgens de jury transformeerde ze de universiteitsbibliotheek ‘van een stoffige bewaarinstelling naar een digitaal kenniscentrum'. Van Peteghem gaf ook de aanzet tot de lopende renovatie van de Gentse Boekentoren, een monumentaal bouwwerk, ontworpen door Henry van de Velde.

Als ik moet sterven, ’t liefst hier is te koop via de website www.joostvanputten.com. Bovendien is het boek te koop bij boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch, en in Rosmalen bij de Omslag, Bruna en The Read Shop. (ISBN 9789090316154
NUR 680)Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33351