Datum plaatsing: 22 augustus 2019 - Laatst gewijzigd: 22-08-2019 13:46:45

Zo kan je in economisch mindere tijden je vermogen constant houden én laten groeien


Zo kan je in economisch mindere tijden je vermogen constant houden én laten groeien


Regio ('s Hertogenbosch): De Verenigde Staten van Amerika en China zijn elkaar aan het pesten, hetgeen direct en indirect van invloed is op de wereldwijde economie. Indien je wat geld aan de kant hebt gezet of andere assets hebt, merk je deze schommelingen aan de waardedaling van je bezit. Ook is het je stellig op gevallen dat de rente op spaarrekeningen bij de banken aan het dalen is, waardoor je jaarlijks rendement haast nihil is. Hoe je toch nog er voor kan zorgen dat je reeds opgebouwd vermogen constant blijft en groeit, lees je in de volgende alinea's.

Depositosparen
De gewone spaarrente gaat in 2020 verder omlaag, maar als je een bepaald bedrag voor langere tijd bij de bank vastlegt tegen een rente percentage die niet zal veranderen gedurende de afgesproken periode, heeft deze daling geen vat op de groei van je vermogen. Deze vorm van geld aan een kant zetten, wordt depositosparen genoemd. Het enige echte nadeel van een dergelijke belegging is, dat je tussentijds alleen onder een beperkt aantal omstandigheden, zoals ter financiering van je ziekenhuiskosten, je spaargeld kan opnemen. Valt de reden dat je het gedurende de looptijd wenst te doen buiten de door je bank gestelde voorwaarden, dan betaal je een boete en dát is niet de bedoeling.

Rente op rente effect spaarprincipe
Een andere beleggingsvorm van je geld wordt het rente op rente effect spaarprincipe genoemd. Je spaart dan bijvoorbeeld 2000 Euro tegen een rente van 5%, voor 20 jaar. De rente die je jaarlijks uitgekeerd krijgt neem je niet op, waardoor er ook rente over berekent wordt. Met deze methode van sparen(waarmee je het liefst zo jong mogelijk moet beginnen), kan je je inleg vermeerderen en zelfs verdubbelen. Warren Buffett deed het en werd er schatrijk van. Het hierboven behandelde depositosparen leent zich goed voor het hanteren van dit systeem.

Verhuur ( een gedeelte van ) je huis
Mits je je huis goed onderhoudt, stijgt het in de meeste gevallen in waarde. Woon je daarbij ook nog op wat men een luxe locatie noemt, heb je sowieso een streepje voor op anderen die in een als "minder" aanvaardbare omgeving wonen. Dit gegeven kan je uitbuiten door een gedeelte van je woning te verhuren via bijvoorbeeld de website van Air BNB of Booking.com
Je kiest zelf voor de duur van de huurtijd en of je dat (on)gemeubileerd doet. Op deze manier leveren de kamers van je nu volwassen kinderen je ook nog wat geld op.

Investeer in effecten (obligaties en aandelen)
Een van de meest bekende manieren om je vermogen te vergroten, is door het aanschaffen van obligaties en aandelen. Het hoeven geen waarde papieren van grote, bekende bedrijven te zijn, indien hun cijfers goed zijn en hun toekomsperspectieven haalbaar, is de kans groot dat het gedeelte van de winst die jij jaarlijks uitgekeerd krijgt ook zal stijgen. Je hebt ook in dit geval de meeste kans van slagen, indien je deze effecten voor een langere periode in je portefeuille houdt. Beleggen wordt dan pas echt interessant.

Schaf waardevolle zaken aan
Indien je je geld toch gaat uitgeven, kan je dat het beste doen aan producten die een bepaalde waarde vertegenwoordigen; ook op lange termijn. Het gaat onder andere om:
- sieraden: gouden en zilveren. Je kan ze gebruiken om jezelf te versieren, maar door de stijgende prijzen voor deze metalen groeit je vermogen ook aan;
- schilderijen: van bekende en onbekende kunstenaars. Niet zelden hebben deze artikelen hun bezitters een forst bedrag opgeleverd.
- panden: mits goed onderhouden blijven ze in waarde stijgen. Je kan ze verhuren of duurder door verkopen. Ook hoef je geen geld uit te geven aan het huren van woonruimte voor je zelf;
- vervoersmiddelen: die je verhuurd of een zeldzame oldtimer die blijft stijgen in waarde;
- dieren: bijvoorbeeld paarden en honden voor de fok;
- grond: al dan niet bebouwd, die je ontwikkelt en daarna verkoopt;
- digitaal geld: zoals de bekende Bitcoins. Ze zijn nu veel minder waard als in de periode toen ze pas geïntroduceerd waren, maar omdat er een limiet is aan het aantal beschikbare Bitcoins, kunnen deze en andere cryptocurrencies weer in waarde gaan stijgen.

Koop en verkoop vreemde valuta
In sommige landen is je geld meer waard dan in Nederland door de waarde van de lokale munt eenheid ten opzichte van de US $. Ofschoon het je wat rekenwerk zal kosten om erachter te komen hoe groot je voordeel zal zijn indien je geld overmaken en wisselen als assets verhogende maatregel kiest, is dit ook een methode om in economisch mindere tijden aan vermogenbeheer te doen. Verzuim daarbij echter niet om de geldige wettelijke regelingen van Nederland in acht te nemen, om te verkomen dat je verdacht wordt van illegale financieel economische praktijken.

Keep calm
Het belangrijkste dat je in tijden waarop de wereld economie in een strop zit doen moet, is kalm blijven. Het is weliswaar niet leuk om te ervaren hoe je zuur verdiend geld minder waard wordt, maar als je je te veel daarop focust krijg je ook met gezondheidsproblemen te maken waaraan je voor je genezing ook geld uitgeven moet. Kalmte heeft al menig investeerder behoedt voor een hartaanval, omdat ze weten dat financiële schommelingen deel zijn van het spel. Neem die attitude over, lees en school je in de materie en focus je meer op lange termijn economische doelen dan het via discutabele speculaties proberen je vermogen te verhogen.

In dit artikel gaf ik je enkele tips over hoe je in het huidig economisch klimaat, toch je voordeel kunt halen uit hetgeen je tot nu toe aan vermogen hebt weten op te bouwen. Bovenstaande methoden worden op NederlandReview uitvoeriger besproken. Neem daarom ook een kijkje erop als je meer wilt weten over effectief vermogensbeheer. Ook als je naar aanleiding van deze post met vragen zit, kan je ze een bericht sturen voor aanvullende informatie.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18137