Datum plaatsing: 25 september 2019 - Laatst gewijzigd: 25-09-2019 16:11:46

Kruisstraat 58, een verrassend plekje om boodschappen te doen


Kruisstraat 58, een verrassend plekje om boodschappen te doen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het blotevoeten pad dat Kim en Harmen Valenkamp bij hun boerderij in de Kruisstraat hebben aangelegd is de grootste en een van de mooiste van Nederland. Van heinde en verre komen mensen naar Rosmalen om de route van anderhalve kilometer te lopen. Een soms lange autorit hebben gezinnen er voor over om al wandelend te kunnen genieten van alles wat er op de boerderij te beleven is.

door Herman van Dinther


Harmen (37) heeft een eigen hoveniersbedrijf en, dat kun je wel zeggen, hij is een echte buitenmens. Toen hij met Kim (36) al een tijdje een relatie had, betrokken zij een rijtjeswoning in de Overlaet. Met een tuintje van veertig vierkante meter was hij bepaald niet in zijn nopjes.
Harmen: “In mijn jeugd woonde ik in Hintham en daar hadden we een grote tuin waar ik van alles in kon doen. Ik had daar dan ook mijn eerste groentetuintje.
De droom die Kim en ik later samen hadden konden we waarmaken toen we deze boerderij in 2014 kochten. We hadden namelijk een uitgebreid bedrijfsplan uitgewerkt waarin de ideeën die we in de loop der tijd hadden bedacht stapsgewijs konden worden waargemaakt.
Als eerste hebben we de schuur aangepakt. Die hebben we helemaal vernieuwd en geschikt gemaakt voor onze Landwinkel. Op het winkeldak hebben we 42 zonnepanelen geplaatst waarmee we al voor zestig procent in onze energiebehoefte voorzien. Dat moet groeien naar honderd procent omdat we energie neutraal willen werken.”

De boerderij van toen

“Waar we uiteindelijk willen uitkomen is een boerderij zoals die vroeger was, een gemengd bedrijf waar we zodanig produceren dat we zelfvoorzienend zijn en veel producten beschikbaar krijgen voor onze Landwinkel.”
Kim, die in de psychische zorg werkte, is intussen helemaal vertrouwd geraakt met het ‘boerenleven’.
Kim: “Behalve de zorg voor ons bijna 5-jarig dochtertje Floor doe ik de regeldingen op de boerderij en ben ik vaak in de winkel. Klanten die hier hun inkopen doen hoeven niet ook nog eens naar de supermarkt. Ons assortiment is heel uitgebreid, we hebben alles voor ontbijt, lunch en avondeten. Alles wat je nodig hebt voor een barbecue of (kinder)feestje hebben we ook. Ik maak veel dingen zelf zoals soepen en gebak. We werken samen met ondernemers uit de regio zoals bakker Erkeland uit Empel, Vleesboerderij Savelkouls, we betrekken ijs uit Vinkel, kaas van Jasper Spierings uit Oss, speciaal bieren van de Abdij in Heeswijk, Tuin Joop kruiden en toverthee van Zuster Evie om wat voorbeelden te noemen.”

Beleving
“Uiteraard vind je in onze schappen ook de dingen die we zelf produceren. Verse eieren van onze kippen, groente uit onze moestuin, honing uit onze negen bijenkasten. Onze bijen hebben dit jaar maar liefst honderdvijftig kilo honing gebracht. Ook stellen we vanaf dit najaar een pakket samen met vlees van onze Kempische heideschapen. In de toekomst willen we ook wat runderen en landvarkens houden voor het vlees .
Verder hebben we heel gevarieerde pakketten die als relatiegeschenk kunnen dienen.
Onze klanten, en dat worden er steeds meer, komen hier niet alleen voor de kwaliteit. Voor hen is de beleving en de persoonlijke aandacht zeker zo belangrijk. De meeste klanten ken ik bij naam en vaak wordt lief en leed gedeeld, de winkel is wat dat betreft ook wel een sociale ontmoetingsplaats.”

De natuur herleeft
De grond bij de boerderij is vooral het werkterrein van Harmen.
“Het blotevoeten pad heb ik zelf ontworpen en aangelegd. De wandelaar komt er allerlei elementen en materialen tegen. Vooral kinderen vinden het een avontuurlijke onderneming en maken snel contact met speelkameraadjes. Veel ouders organiseren hier de kinderfeestjes voor hun jarige telg en kinderdagverblijven zien onze boerderij steeds vaker als educatief uitje.
Komend jaar gaan we op zondag het pad als ‘stiltepad’ aanbieden waardoor volwassenen kunnen genieten van rust en van de natuur.
Als natuurliefhebber heb ik een paddenpoel uitgegraven, ligt er een bloemenweide van vijfhonderd vierkante meter en staan er weer hoogstam fruitbomen van oude rassen. De herinrichting van het buitenterrein trekt intussen steeds meer dieren. We zagen hier al reeën, patrijzen, steenuilen, kerkuilen, valken en buizerds. Dat geeft toch wel veel voldoening. We willen andere mensen daar ook van laten genieten. Dat is een van de redenen waarom we volgend jaar een kleinschalige camping inrichten. Het grondwerk hebben we al gedaan en de sanitaire voorzieningen zijn er ook.”
Al deze activiteiten kosten veel tijd en energie en Harmen wil toch echt ook als hovenier aan de slag blijven.
“Dat werk geef ik zeker niet op al is het zwaar. Ik vind het veel te leuk, kom op veel plaatsen in het land, ontmoet andere mensen en doe altijd wel ideeën op. Voor het werk op de boerderij heb ik assistentie van mensen met een rugzakje die bezig zijn in de maatschappij te re-integreren. Ik zie nog wel mogelijkheden om dat onderdeel in de gehele bedrijfsvoering verder uit te bouwen. Och, aan plannen en ideeën geen gebrek”, lacht Harmen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17898