Datum plaatsing: 25 september 2019

Jubileumweekend voor 55 jaar Stichting Carnaval BerghemBerghem (Oss): Deze week viert Stichting Carnaval haar 55-jarig bestaan op het Meester Gielenplein. Voor jong en oud, 3 dagen lang.

door Mark van der Donk

Heden ten dage is de stichting een op zichzelf staande organisatie. Het bestuur wordt gevormd door mensen die het carnavalshart op de juist plaats hebben zitten, maar niet (perse) bij een vereniging zijn aangesloten, zo legt Jasper Mulder ons uit. Hij is, samen met zes anderen, actief in een speciaal jubileumcomité, dat in het weekend van 27, 28 en 29 september uitpakt voor het 55-jarig bestaan.
“In totaal zijn er, samen met alle subcommissies, wel zo’n dertig Berghemnaren direct betrokken bij de voorbereidingen”, probeert hij zijn eigen rol wat te bagatelliseren. “We organiseren drie dagen feest, waarbij ieder groepje zijn eigen activiteit op heeft gepakt.” De festiviteiten starten op vrijdagavond, als er wordt gestart met een officiële receptie, waarbij iedereen die zich betrokken voelt welkom is. “Daar zullen niet alleen mensen uit Knollenrijk, maar ook bijvoorbeeld bevriende prinsen en raden uit de regio op af komen”, weet Mulder. “Een traditioneel gebeuren, dat erbij hoort, maar wat we vroeg op de avond willen laten overgaan in een nieuw evenement binnen het Berghemse carnaval.”
Een heuse biercantus is hetgeen misschien wel eens een nieuw hoogtepunt op de Knollenrijkse kalender zou kunnen gaan worden. “Het is afkomstig uit de studentenwereld. Heel kort samengevat is het: lange tafels, bier en meezingen. Onder leiding van twee cantusleiders en de band Exploit zou het zomaar eens héél gezellig kunnen worden. Exploit is een zeskoppige formatie, afkomstig uit de Maasdorpen, dus dat is meer dan alleen achtergrondmuziek.”

Kinderactiviteiten
Op zaterdag staat er het nodige op de rol voor de Berghemse jeugd. “Het wordt in drie groepen opgesplitst. Eerst, van 11.00 tot 13.00 uur, zijn de kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 van de basisschool welkom voor allerlei spelletjes en activiteiten. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het de beurt aan de bovenbouw. Er is van alles te doen, onder meer ook een photo booth. Een beetje zoals met Koningsdag, maar dan in een carnavaleske sfeer.” Aan het begin van de avond staat, voor de jeugd tussen de 12 en 16 jaar, een pubquiz op het programma. “Dat hebben we drie jaar geleden al eens georganiseerd en was toen een groot succes”, weet Mulder nog. Tieners kunnen zich, in groepjes van 3 tot 5 personen, nog aanmelden via 55jaar@knollenrijk.nl.
Het hoogtepunt van het zorgvuldig gekozen weekend moet dé knallende feestavond op zaterdag worden. “Met Lijn 7 hebben we een coverband weten te strikken, die hier en daar voor een leuke twist zorgt. Twee jaar terug, toen we ze al op de korrel hadden, bleek het bij de kermis al een zeer geschikte feestband. Enigszins ludiek zijn ze, wat ons betreft perfect voor dit grote jubileumfeest.”

Seniorendag
Het weekend wordt op zondag afgesloten met een dag voor degenen die er al bij waren ten tijde van de oprichting van de stichting. “De leeftijdsgrens bij het seniorenbal is vorig jaar verlaagd van 55 naar 50 jaar, maar wij hanteren gewoon 55 als drempel. We kunnen niet anders”, lacht Mulder. “Voor de oudere carnavalsvierders hebben we een echte seniorenactiviteit gepland. Een fietstocht, niet al te lang, met een tussenstop met verrassingsact en volledig verzorgde lunch bij terugkomst. Dan sluit ook het hele gezelschap van de stichting aan, met onze prins en adjudant en hun gevolg. Er zullen diverse optredens plaatsvinden, met onder meer onze gardes en Randy Voet, om het feestelijke gevoel te versterken. Er zijn in het dorp heel wat 55-plussers actief in fietsgroepjes, dus we hopen op veel deelnemers. Aanmelden is ook hier nog mogelijk via 55jaar@knollenrijk.nl.”

Feesttent
Alle activiteiten vinden plaats op het Meester Gielenplein. “We hebben bewust voor een grote feesttent, midden in het hart van het dorp, gekozen. Het zorgt voor een boel geregel, maar heeft dusdanig veel uitstraling dat wij het er graag voor over hebben. Dit moet een weekend worden waar nog lang over nagepraat wordt.”


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

carnaval nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15129