Datum plaatsing: 14 oktober 2019

Digitale aangifte van geboorte


Digitale aangifte van geboorte


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Goed nieuws voor aanstaande ouders: vanaf begin 2020 kunnen zij digitaal aangifte doen van geboorte. Geen afspraak meer maken, geen parkeergeld. En doordat moeder kan meekijken, minder fouten in de voornamen.

Hoogstwaarschijnlijk kan het vanaf 1 januari 2020. ’s-Hertogenbosch is dan is op 1 januari 2020 de eerste gemeente in Nederland waar het echt digitaal mogelijk is om aangifte te doen van geboorte. Dankzij een geslaagde landelijke proef het afgelopen jaar, heeft dat geleid tot de derde wetswijziging binnen vijf jaar. In 2015 konden uitvaartverzorgers digitaal hun overlijdensaangifte verzorgen. Amper een jaar later konden de trouwlustigen rechtstreeks via de website te kennen geven dat ze wilden gaan trouwen. De digitale melding van het voorgenomen huwelijk, een erg onromantische kreet voor de ondertrouw, is in onze gemeente mogelijk vanaf 1 januari 2016. En vanaf 1 januari 2020 dan de mogelijkheid voor nieuwbakken ouders om vanaf het kraambed via de laptop rechtstreeks een geboorteakte op te maken.

Meer informatie vindt u in het rapport voor de Tweede Kamer: https://www.s-hertogenbosch.nl/fileadmin/Website/Actueel/Nieuws/2019/Evaluatie_pilot_digitale_geboorteaangifte_-_gemeente__s-Hertogenbosch.pdfUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16708