Datum plaatsing: 20 oktober 2019

Mestbewerkingsinstallatie in Bernheze maakt water van mest


Mestbewerkingsinstallatie in Bernheze maakt water van mest


Heeswijk-Dinther (Bernheze): In Heeswijk-Dinther aan de Nieuwe Steeg staat sinds 9 jaar een mestbewerkingsinstallatie. Sinds kort heeft deze een mestbewerker die schoon water kan maken uit mest. Dit is bedacht door 27 veehouders uit de regio Bernheze, die moeten betalen om mest af te zetten en daarom een coöperatie hebben gevormd.

Behalve groene stroom die energie levert aan 6000 huishoudens in de gemeente, en organische mest exporteren naar het buitenland, kan de installatie nu ook 70 procent dunne mest bewerken tot zuiver water. Dat houdt in dat de mestbewerkingsinstallatie nu de duurzaamste van Europa is, omdat er nog maar 30 procent afgevoerd hoeft te worden. En hij levert een bijdrage aan minder stikstof, doordat de mest niet in de buitenlucht komt maar wordt opgevangen omgezet.

Er is in Nederland nog één andere mestbewerkingsinstallatie, maar deze is van een commerciële mesthandelaar, die een coöperatie is van boeren.

Duurzaam Landleven Bernheze houdt op 27 oktober, tussen 11.00 en 16.00, een open dag, waar de installatie te bekijken is.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17185