Datum plaatsing: 31 oktober 2019 - Laatst gewijzigd: 22-10-2019 10:01:15

Buurtmarkt Maliskamp bestaat vijf jaar!


Buurtmarkt Maliskamp bestaat vijf jaar!


Maliskamp ('s Hertogenbosch): Even een postzegel halen, je jas afgeven om te laten stomen, je boodschappen doen of gewoon even een kop koffie drinken. De Buurtmarkt Maliskamp voorziet duidelijk in een behoefte. Het is een ontmoetingsplek voor de bewoners van de heel gevarieerde wijk.
Cello, de organisatie waartoe de buurtmarkt behoort, heeft er een heel geschikte locatie aan om praktische dagbesteding te kunnen bieden.


door Herman van Dinther

Peter van Helvoort zwaait er vanaf het begin, nu vijf jaar geleden, de scepter. Peter (52): “Ik werk al heel wat jaren in de zorg en heb op veel verschillende plaatsen in Nederland gewerkt. Toen ik de advertentie zag voor deze functie dacht ik meteen dat ik die heel graag zou hebben. Ook omdat ik mijn jeugd in Maliskamp heb doorgebracht, al was dat een bijkomstigheid.”
De buurtmarkt is op de eerste plaats winkel maar dient ook als uitvalsbasis voor activiteiten in de wijk zoals het bezorgen van folders en weekbladen.
“Ons doel is om onze medewerkers, die door verstandelijke of lichamelijke beperkingen afstand hebben tot de arbeidsmarkt, een zinvolle dagbesteding te bieden. Twaalf medewerkers vormen ongeveer acht fte. Zij worden ondersteund door zo’n veertig vrijwilligers die verspreid over de week op diverse plekken bijspringen. Service bieden aan onze klanten staat hoog in het vaandel. Vooral voor de oudere bewoners in de wijk is het een uitkomst dat wij de boodschappen thuis brengen. Deze klanten bellen hun boodschappenlijstje door of sturen een mailtje.”

Service voor buurtbewoners
“Maar we bezorgen ook bij instellingen zoals De Binckhorst en Mariaoord en hebben ook bedrijven als klant. We stellen op verzoek boodschappenpakketten samen met verse producten en werken daarvoor samen met ondernemers uit de buurt. De vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij onze activiteiten die vooral servicegericht zijn naar de oudere bewoners in de wijk. Onze medewerkers moeten immers veelal begeleid worden bij hun werk en daar hebben we de vrijwilligers bij nodig. De groep vrijwilligers bestaat uit heel verschillende mensen die allemaal zo hun motieven hebben om dit werk te doen. Sommigen zien het als een re-integratie mogelijkheid op weg naar een nieuwe vaste baan.”

Prioriteit
“We hebben met de winkel sinds april de openingstijden wat aangepast vanwege de aankomsttijden van de medewerkers. Zij worden meestal door busjes gebracht en daarbij kunnen de tijden nogal verschillend zijn. Voordat de medewerkers er zijn wordt de winkel alvast geopend door de vrijwilligers. Onze medewerkers kunnen daarna samen met de vrijwilligers de winkel draaien. Omdat we wat later opengaan en iets eerder sluiten is de omzet wat teruggelopen. Maar er zijn dit jaar hier in de wijk ruim zestig nieuwe huizen gebouwd dus dat levert ook weer nieuwe klanten op. En wie weet, op termijn komen er bij Coudewater flink wat nieuwe woningen en daarmee wellicht ook nieuwe klanten. Onze prioriteit ligt echter niet zo zeer bij de winkelomzet maar vooral bij een zinvolle dagbesteding en goede contacten tussen medewerkers en bewoners in de wijk.”
Hoewel Peter opleiding en ervaring in de zorg heeft gaat het runnen van de winkel hem intussen ook goed af.
“Je moet de functies goed inplannen, zorgen voor afwisseling en een helder rooster maken voor medewerkers en vrijwilligers. En soms een brandje blussen wanneer de medewerker er even doorheen zit. Maar het is een mooie baan die mij heel veel voldoening geeft.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17931