Datum plaatsing: 04 november 2019

Nieuw in Berghem: de verlichte Sintintocht


Nieuw in Berghem: de verlichte Sintintocht


Berghem (Oss): Dat we in Berghem over het algemeen wel in zijn voor iets nieuws, dat is wijd en zijd bekend. En dat we al jarenlang mogen pronken met onze verlichte carnavalsoptocht, hoeven we ook niemand meer uit te leggen. Waarom dan niet eens een verlichte Sintintocht, vroeg het organiserende comité zich hardop af. Het hersenspinsel werd direct omarmd en binnenkort is het al zover!

door Mark van der Donk

Al jarenlang komt Sinterklaas op de traditionele manier aan in Berghem. “Met een rondje door het dorp, langs het bejaardenhuis en de school op de Piekenhoef”, lepelt Theo van de Camp geroutineerd op. “Aansluitend was er dan de ontvangst in de Berchplaets, waar hij zijn woordje hield, liedjes werden gezongen en het Sinterklaasfeest officieus werd geopend. Maar we zagen de afgelopen jaren het animo helaas steeds iets verder teruglopen. Van de 2.5000 verspreide kleurplaten werden er bijvoorbeeld met pijn en moeite 150 ingeleverd. Met deze vernieuwde intocht hopen we het vlammetje bij de Berghemse jeugd en hun ouders weer te ontsteken.”
In het kader van het 55-jarig jubileum van de Verlichte Optocht van Knollenrijk, leek het de organisatie die jaarlijks zorgt voor de ontvangst van de Goedheiligman wel een goed plan om eens iets nieuws te doen. Om ook de Sintintocht in het donker - maar natuurlijk mét de bekende sfeerverlichting - te laten plaatsvinden. “We hebben inmiddels al heel veel positieve reacties mogen ontvangen”, zegt Van de Camp met een grote glimlach.

Direct koers
Bij de Berchplaets, in de hoek van de Jumbo aan het Meester Gielenplein, zal op zaterdag 16 november vanaf 17.30 uur de eerste verlichte Sinterklaasintocht van Berghem plaatsvinden. “Normaal kwam de Sint altijd een dag na de tv-intocht naar ons dorp. Maar dit keer zet hij direct koers naar Berghem, zodat hij hier tegen de avond al de kinderen kan begroeten”, zo heeft Van de Camp inmiddels al vernomen. “In een prachtig versierde én natuurlijk verlichte wagen zal hij aankomen. De intocht en hetgeen daarna volgt duurt niet al te lang, zo’n anderhalf uur in totaal. En alles vindt dit keer buiten plaats. Een trailer wordt opgetuigd als podium en mochten de weersomstandigheden tegen zitten, dan wordt er een groot podiumzeil omhoog gehesen.”

Glowsticks
Er wordt weinig aan het toeval overgelaten. Alle kinderen krijgen - voor de sfeerverhoging - een glowstick, de Jumbo en Albert Heijn doen ook een duit in het zakje en er zijn (al dan niet glutenvrije) pepernoten en ander snoep in overvloed. Dat wordt uitgedeeld door de meegereisde pieten, die in Berghem nog gewoon zwart zijn. Op het plein worden tevens loten uitgedeeld. De kinderen maken kans op een kinderfiets, geschonken Mado Bike Center, als hoofdprijs.
Tot slot zit het met de presentatie van Joris Brukx natuurlijk wel goed. “Die is hier wel voor in de wieg gelegd. Een goede motivator, die alle kinderen wel kan enthousiasmeren”, weet Van de Camp, die namens de organisatie laat weten dat ze het helemaal zien zitten. “Een verlichte Sinterklaasintocht, ik heb ze in de omtrek nog maar weinig gezien. Dat moet wel een geweldige belevenis worden voor de kinderen. Alle reden dus voor de Berghemse jeugd en hun (groot)ouders om een kijkje te komen nemen.”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26893