Datum plaatsing: 30 oktober 2019 - Laatst gewijzigd: 30-10-2019 14:39:07

Bewoners Orthen willen geen Jump XL


Bewoners Orthen willen geen Jump XL


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Als het aan de bewoners ligt van de wijk Orthen in ’s Hertogenbosch, komt er geen Jump XL in de San Salvatorkerk. Zo’n 2 jaar geleden al kondigde Jump XL aan dat ze trampolines wilde maken in de kerk. Officieel mochten ze deze toen al wel opbouwen, want ze hadden een vergunning van de gemeente. Toch wil Jump XL wachten met bouwen tot alle rechtszaken zijn afgerond.

Door Simone Heijmans

De omwonenden van de kerk vochten de komst namelijk aan voor de rechter. Echter kwam er niemand van het bedrijf opdagen bij de rechtszaak, maar waren er wel 15 bewoners vertegenwoordigd.
Zij willen dat de vergunning wordt ingetrokken, omdat zij bang zijn voor parkeer- verkeers- en geluidsoverlast. Ook vrezen ze voor de veiligheid van de kinderen, die spelen op en rondom het plein van de kerk.

Vóór december 2014 werd het gebouw nog als kerk gebruikt, na die tijd werd het gebouw niet meer gebruikt voor kerkdiensten.
Toen het gebouw nog als kerk werd gebruikt, was het ook wel eens druk in de straat, maar ging het alleen om kerkdiensten op zondag, en wat bruiloften en begrafenissen. Het parkeren ging toen altijd in goed overleg met de parochie, wat met de komst van Jump XL niet echt mogelijk is, omdat het parkeren dan 7 dagen per week doorgaat.

De bewoners legden dit probleem dan ook voor aan de rechtbank. De gemeente hanteert namelijk een parkeernorm voor een sporthal, terwijl de bewoners een parkeernorm voor een indoorspeeltuin veel meer vindt passen. Maar voor een indoorspeeltuin zijn meer parkeerplaatsen nodig… De bewoners denken dat er niet genoeg plaats is op het al bestaande plein, en wordt het ook niet echt duidelijk of deze nu voor algemeen gebruik zijn of alleen voor bezoekers van de kerk.

De jurist van de gemeente vindt echter dat de norm van een sporthal gehandhaafd moet worden, omdat er geen vrij in- en uitloop is. Mensen komen over het algemeen voor 1 uur springen en dan gaan ze weer, terwijl men bij een speeltuin de hele dag in en uit kunnen lopen en uren kunnen blijven.
De rechter wees de jurist er echter op dat in Limburg en Gelderland, in vergelijkbare rechtszaken, er juist voor de parkeernorm van indoorspeeltuin gekozen werd.

Ook het mogelijke geluidsoverlast werd ter discussie gesteld. In de gemaakte onderzoeksrapporten zouden stemgeluiden niet meegenomen zijn, en de rechter vroeg zich af waarom niet.
De gemeentejurist stelde dat deze nooit meegenomen worden in het onderzoek. Een bewoner zegt deze juist al regelmatig in huis gehoord te hebben toen het gebouw nog dienst deed als kerk.

De bewoners maakten eerder overigens ook al bezwaar tegen de vergunning voor de gemeentelijke bezwarencommissie. Die stelden de omwonenden in vrijwel alle punten in het ongelijk. Uitspraak in deze rechtszaak volgt binnen zes weken.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14309