Datum plaatsing: 01 november 2019 - Laatst gewijzigd: 01-11-2019 19:07:12

Bewonersbijeenkomst ‘Duurzame Polder’ drukbezocht


Bewonersbijeenkomst ‘Duurzame Polder’ drukbezocht


Geffen (Regionaal): Woensdagavond 30 oktober is de bewonersbijeenkomst over ‘Duurzame Polder’ drukbezocht. Dit is een gezamenlijke project van de provincie en de buurgemeenten Oss en Den Bosch, wat moet leiden naar wind- en zonneparken in het poldergebied. De gemeenten hebben voor hun gewenste hoeveelheid duurzame energie samen 130 tot 160 windmolens nodig. Zonneparken kunnen dit aantal nog naar beneden brengen.

Door Simone Heijmans

Er is plaats voor zonneparken en windmolens in het poldergebied tussen Rosmalen, Geffen en Lith. Deze windmolenparken wilden 2 groepen agrarische ondernemers daadwerkelijk gaan bouwen, maar Gemeente Oss en Gemeente Den Bosch bereiden nu samen met de provincie eerst een visie voor het gebied voor. Daarom was de bewonersbijeenkomst in Geffen ook georganiseerd.

Er is in 3 jaar tijd slechts een halve procent op energieverbruik bespaard in de gemeente Oss, dat ondanks duizenden extra zonnepanelen. CE Delft berekende in 2017 het energieverbruik en deed dat onlangs weer, waar dit uit bleek. Daarom liet wethouder Johan van der Schoot tijdens de bijeenkomst weten dat hij het hoog tijd vindt voor écht grote projecten, zoals windparken in de polder. Sommige bewoners gaven aan dat vooral de windmolens een schrikbeeld voor hen vormen, waarop Van der Schoot reageerde met dat er niet te ontkomen is aan grote projecten door de minimale besparing. Niets doen is geen optie, is een leus wat hij de zaal voorhield. Dan blijft er nog 48,5 procent over om te bezuinigen vóór 2030.

Het zou zeker helpen als mensen zonnepanelen op hun daken leggen of hun huizen beter isoleren. Het energiegebruik is door de Osse bewoners wel met een halve procent gedaald, maar in die 3 jaar tijd zijn steden en dorpen ook groter geworden, zo ook het bedrijsleven. Daarom is de totaalscore voor de gemeente Oss slechts een halve procent.

De belangstellenden kregen nog niets te horen over bijvoorbeeld de hoeveelheid van de te verwachten windmolens. De vraag van de provincie en gemeenten nu is vooral hoe het proces verder gaat. Zullen zij zelf een plan bedenken of wachten ze de vergunningaanvragen van de (groepen) ondernemers af?

Harold van Nistelrooij, een Nulandse inwoner die betrokken is bij Windpark Den Bosch, een groep ondernemers die 26 windmolens wil realiseren, stelt dat deze procesvragen niet interessant zijn voor de burgers en dat het allemaal te lang duurt.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13489