Datum plaatsing: 05 november 2019

Jubileumexpositie galerie Sous-Terre Lithoijen 10-11-2019 t/m 12-1-2020


Jubileumexpositie galerie Sous-Terre Lithoijen 10-11-2019 t/m 12-1-2020


Lithoijen (Oss): Op zondag 10 november 2019 tussen 13.00 uur en 17.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de jubileumexpositie bij galerie Sous-Terre Lithoijen. Precies 30 jaar geleden openden Bernadette en Nol de Groot de galerie in het souterrain van hun woning aan de Batterijstraat 23a in Lithoijen. Inmiddels
beschikt het echtpaar, samen met hun zonen, over een expositieruimte van 1000 m2 en een beeldenpark van ruim 30000 m2 en daar mogen ze best trots op zijn. Ook mogen ze trots zijn dat ze een aantal keren in de finale hebben gestaan bij de verkiezing van beste galerie van Nederland. Hoewel het geen officieel jubileum is, wil de familie De Groot dit moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Naast het gebruikelijke hapje en drankje, stellen zij elke bezoeker een kleine attentie in het vooruitzicht. Verder trakteren zij de bezoekers natuurlijk op een schitterende expositie met werken van: Elies Auer, Hermien Buytendijk, Paula Evers, Jonneke Kodde, Louis La Rooy, Ton
Sprangkelen, Hans Vanhorck en Loek van Walsem.

Zonder de overige kunstenaars te kort te willen doen, vragen de galeriehouders bijzondere aandacht voor 2 kunstenaars met wie zij vanaf de beginjaren mee samenwerkt, namelijk Paula Evers en Jonneke Kodde.
Paula trekt haar werk als het ware uit elkaar in twee losse onderdelen. Aan de ene kant zien we haar staande figuren, die op een suggestieve manier aanwezig zijn in haar schilderijen. Figuren die zich tijdens het werkproces opdringen, als waren zij aanwezig voordat Paula met het schilderen begint. Aan de andere kant zien we ‘landschappen’ ontstaan waaruit de menselijke figuur geheel verdwenen lijkt te zijn. Sterker nog, de werken lijken nagenoeg leeg. Grote ruimtelijke vlakken worden doorbroken door een enkel ‘eilandje’. De contouren van een stad? Een van grote afstand bekeken industrieterrein? Op deze vragen antwoordt Paula als volgt: “Ik weet het echt niet, ik schilder en terwijl ik schilder tast ik als het ware mijn directe, indirecte of misschien zelfs mijn innerlijke omgeving af waardoor er een voorstelling ontstaat’.

De essentie van de werkwijze van Jonneke Kodde is: eerst goed observeren, daarna proberen de grote lijnen te ontdekken waarna het beeld, vanuit het geheugen, haar vorm krijgt. Zij kiest voor het boetseren in zwarte was, omdat het materiaal zich snel laat opbouwen en corrigeren en zo het minst remmend werkt bij een snelle eerste opzet van een beeld. Een dynamiek, die je terugvindt in de vogelvluchten. Het liefst zou zij ze los van de sokkel de vrijheid geven. De natuur is een van de inspiratiebronnen van de beeldhouwster. Ze streeft ernaar, dat ene moment van spanning en beweging vast te leggen. Een vogel op het punt van wegvliegen. Een momentopname vastgelegd in brons. Een bronzen uil suizend door de nacht. De gestilleerde weergave van een stukje natuur in beweging. Vaste collectie.

Naast de kunstwerken van de exposerende kunstenaars beschikt galerie Sous-Terre over een grote vaste collectie van meer dan 1000 schilderijen en ruim 2000 sculpturen van door haar vertegenwoordigde kunstenaars. Deze kunstwerken worden op een overzichtelijke manier gepresenteerd in de binnenruimte van 1000 m2 en het beeldenpark van 30.000 m2. Kortom, het is beslist de moeite waard om een bezoek aan deze galerie te brengen.

Kunstuitleen van Sous-Terre is bijna te mooi om waar te zijn.
Bij Sous-Terre betaalt u namelijk geen huur, maar spaart u 1% per maand over de waarde van het kunstwerk dat u leent. Uw volledige inleg wordt een spaarbedrag, dat u op ieder moment vrij kunt besteden in de galerie. Omdat u tijdens de leenperiode tot het moment dat u tot aankoop overgaat geen
huur hoeft te betalen, hebt u de kunstwerken in feite gratis in huis gehad.

Webshop
Via www.kunstwebwinkel.com of www.galerie-sous-terre.nl kunt u de hele collectie van galerie Sous-Terre 24 uur per dag online bekijken en bestellen.

Overige informatie
De galerie is gevestigd aan de Batterijstraat 23a te Lithoijen (gem. Oss) en is van vrijdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. Van maandag tot en met donderdag op afspraak ( 0412-482159 / info@galerie-sous-terre.nl ).
Voor meer informatie: www.galerie-sous-terre.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15144