Datum plaatsing: 05 november 2019

Gewande krijgt riolering, aardgas én snel internet


Gewande krijgt riolering, aardgas én snel internet


Gewande ('s Hertogenbosch): Het duurde even, maar eindelijk gaat Gewande met de tijd mee. In 1983 werd er al gesproken over dat het buurtschap gas zou krijgen, maar nu, na ruim 35 jaar gebeurt het pas. Gemeente Den Bosch vond de aanleg steeds te duur, maar door de eindeloze inzet van de inwoners van Gewande, wordt er dus eindelijk begonnen aan de aansluiting van aardgas, rioolbuizen en internet. Door de nieuwe wijk De Lanen komt aansluiting letterlijk dichterbij.

Door Simone Heijmans

Toendertijd werd er zelfs speciaal een buurtvereniging voor opgericht: Buurtvereniging 'Het Gewande', die een flinke druk bij de gemeente heeft uitgevoerd. Ze hebben in duurzaamheidscafé’s discussies op gang gebracht, en zijn het gesprek aangegaan over andere vormen van energiewinning en afvalwaterzuivering, zoals gemeenschappelijke zonnepanelen op een groot dak van een bedrijf in Gewande, dakisolatie, warmtepompen en andere energie-alternatieven.

De doorgaande weg in het dorpje ligt nu flink open, en er wordt druk gewerkt, want volgens gemeente Den Bosch zijn alle bewoners vóór het einde van het jaar aangesloten op het nieuwe drukriool en de andere (nuts)voorzieningen. Na 1 oktober mag er langs de Maas niet meer in of bij primaire dijken gegraven worden vanwege de kans op hoogwater. Er mag wel aan de hoofdleidingnetwerk worden gewerkt. Gewande heeft nu nog een soort privé-waterzuivering, IBA, (Individuele Behandeling van Afvalwater), maar deze gaan ook de grond uit.
De kosten van aanleg van glasvezel wordt door de inwoners van Gewande zelf betaald; maar liefst €75.000, wat betekent dat dat €2100,- per pand kost.

Een flinke transformatie voor Gewande: Over een paar maanden heeft het drukriolering, mogelijkheden voor aardgas en snel internet. Er komt nieuw asfalt met veiligere bermtegels voor fietsers en moderne lantaarnpalen. Kortom; Gewande gaat helemaal met de tijd mee.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28521