Datum plaatsing: 06 november 2019

Uitstel voor sloop bibliotheek en Emté Gestel


Uitstel voor sloop bibliotheek en Emté Gestel


Gestel (Meierijstad): De reden van uitstel, is dat er meer Pfas in de grond is gevonden dan is toegestaan. Pfas staat voor poly- en perfluoralkylstoffen en is een verzamelnaam voor zeker 6000 stofjes die niet afbreken, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en zich ophopen in het milieu. Een microgram is het miljoenste deel van een gram.
Sinds 1 oktober mag de grond niet meer worden versleept als het per kilo meer dan 0,1 microgram Pfas bevat.


Door Simone Heijmans

Maandag 4 november had de sloop van de Brenthof moeten beginnen. Maar deze gaat voorlopig dus niet door, en daarom ligt de hele sloop voorlopig stil. Wanneer deze hervat gaan worden is nog niet duidelijk. Er moet aanvullend onderzoek komen wat er precies moet gaan gebeuren met de bodem. En er moet veel grond weg, want onder de appartementencomplexen De Brenthof en Dommelstaete komen grote parkeerkelders te liggen.
In 1 complex komen 15 appartementen en 3 penthouses, en in de andere komen 18 appartementen.

Het oude winkelcentrum De Hoefijzer aan het Petrus Dondersplein gaat ondertussen gewoon verder met het leeg maken van de panden. Want ook op deze plek komt een nieuw appartementencomplex: Torenblok (De Raadskamer). In dit complex zullen 26 appartementen en ruim 1800 vierkante meter commerciële ruimte gaan huisvesten.
Bloemenzaak Bloem & Design is al tijdelijk verhuisd naar het oude raadhuis, reisbureau VakantieXperts is verhuisd naar een gebouw in het straatje rechts van Gasterij De Zwaantjes. Alleen de Rabobank zit er nu nog, maar deze verhuist op korte termijn naar de hoek van het Dommelsch Huys, tegenover de bibliotheek.
Ook op de kop van de Schijndelseweg, in de draai van het Adrianustracé, komt er nog een appartementencomplex. Deze heeft nu al de bijnaam de Groene Villa, vanwege het ontwerp van architect Winy Maas, die veel groen bevat.

Halverwege december hoopt de aannemer te beginnen met het plaatsen van hekken en de bouwkeet. Maar de sloop zelf zal wel tot tegen kerstmis of begin 2020 moeten wachten.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13402