Datum plaatsing: 07 november 2019

Taakstraf voor gemeenteraadslid en ex-wethouder van gemeente Den Bosch


Taakstraf voor gemeenteraadslid en ex-wethouder van gemeente Den Bosch


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Het vonnis werd 4 november uitgesproken in de Bossche rechtbank. Gemeenteraadslid Sjef van Creij krijgt 60 uur taakstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk, en ex-wethouder Jos van Son krijgt 40 uur taakstraf. Deze straf werd hen opgelegd voor het lekken van de naam van de burgemeesterskandidaat van Den Bosch.

Door Simone Heijmans

Tegen zowel van Creij als Van Son werd eerder €1000,- boete geëist. Nu acht de rechtbank bewezen dat Van Son de geheimhoudingsplicht heeft geschonden en Van Creij gelekt heeft over de naam van de nieuwe burgemeester. Volgens de rechtbank is het bewezen dat Van Creij bewust geheimen gedeeld heeft met Van Son en die heeft zijn collega-wethouders in een lastig parket gezet. Eerder was tegen zowel Van Creij als Van Son 1000 euro boete geëist.

Tijdens een gesprek op straat zou Van Creij verteld hebben aan Van Son dat Hamming de opvolger zou worden van burgemeester Rombouts. Dit ontkende Van Creij 2 weken geleden tijdens de rechtszitting. Van Creij zegt dat Van Son degene was die 4 namen noemde van mogelijke kandidaten, waaronder Hamming. Tijdens een wethoudersoverleg op 9 juli 2017 heeft Van Son verteld wat hij hoorde van Van Creij op straat, dit verklaarde toenmalig wethouder Eric Logister tijdens een eerdere rechtszitting. Wethouder Huub van Olden stelde de vraag wie de nieuwe opvolger van Rombouts zou worden aan zijn collega’s, waarop van Son de naam van Hamming noemde omdat hij dit gehoord zou hebben van Van Creij. Ook wethouder Paul Kagie noemde deze naam.

Het vonnis was een flinke tegenvaller voor Van Creij en Van Son. De twee overwegen een hoger beroep en zijn hierover in overleg met hun advocaat.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12747