Datum plaatsing: 16 november 2019

Drie concerten ‘Rondom Bach’ door Capella Monteverde o.l.v. Reinier Wakelkamp's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Gedurende 3 weekends, gewoonlijk tijdens de herfstmaanden, repeteert het Bossche Kamerkoor ‘Capella Monteverde’ enthousiast en intensief, om vervolgens het resultaat van die geconcentreerde studie te laten horen tijdens een 3-tal concerten. Het koor werd ca. 10 jaar geleden samengesteld door Reinier Wakelkamp, welbekend, veelzijdig musicus/koordirigent, waarbij hij kon putten uit een groot aantal vocalisten, uit alle windstreken van ons land, die allen ooit eerder zongen in een of meerdere koren onder zijn leiding. In de loop der jaren is de samenstelling van dit projectkoor nauwelijks veranderd, hetgeen de kwaliteit natuurlijk in niet geringe mate ten goede komt.

Het koor trad op in vele plaatsen, ook ver buiten Brabant; dit jaar mogen Nijmegen, ’s-Hertogenbosch en Nieuwkuijk zich verheugen in een optreden van dit van meet af aan geprezen ensemble.

Het programma omvat onder het motto “Soli Deo Gloria” – als vanzelfsprekend - werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten, dit laatste in zeer ruime zin. Zo opent het concert met het ‘Deutsches Magnificat’ van Heinrich Schütz, één van Bachs grote voorgangers, om te eindigen met ‘Christe du Lamm Gottes’ van Felix Mendelssohn Bartholdy, de “herontdekker” van Bachs ‘Matthäus Passion’. Verder sieren de namen van Buxtehude (naar welke grote meester te Lübeck de bijna 50 jaar jongere Bach ooit zijn beroemde voettocht ondernam), Krebs, Homilius en Zelenka het programma.

Daartussen vormt het Motet ‘Lobet den Herrn, alle Heiden’ – een toonbeeld van Bachs meesterschap – een substantieel en compositorisch hoogtepunt.

Enkele composities worden a capella uitgevoerd terwijl waar nodig de begeleiding verzorgd wordt door een klein strijkersensemble en orgel, bespeeld door Thed van den Aker.

De concerten vinden plaats op prachtige locaties, te weten:
In ’s-Hertogenbosch: Stadsklooster San Damiano, gelegen aan de Dommel, op slechts 2 minuten te voet vanaf het station, op zondagmiddag 24 november om 15.00 uur;
In Nijmegen: Antonius van Paduakerk, met zijn prachtige akoestiek, aan de Groesbeekseweg, op zondagmiddag 1 december om 15.00 uur;
In Nieuwkuijk (nabij Den Bosch): in de kapel van Abdij Mariënkroon, prachtig landelijk gelegen, op zaterdagavond 21 december om 20.00 uur.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14847